Ubåten er berget

Besetningen på sju overlevde marerittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  05.26 søndag morgen kunne endelig redningsmannskapet se ubåten bryte vannflata.

Besetningen på sju kom alle fra marerittet med livet i behold.
- Alle lever, uttalte en talsmann for den amerikanske stillehavsflåten ifølge AP.

Talsmann for den russiske marinen, Igor Dyagolo sier at mannskapet er i tilfredsstillende helsemessig tilstand. De får behandling fra marinens leger.

De britiske «Super Scorpio-fartøyene»lyktes i natt med å frigi den russiske mini-ubåten «Priz». Redningsmannskapene jobbet på spreng med å få hevet fartøyet som kjørte seg fast på 190 meters dyp torsdag, meldte AP like før klokka slo 04 i natt.

Ubåten, en AS-28, var torsdag på kamptrening da den viklet seg inn i det som skal være en overvåkingsantenne, ifølge BBC World. En antenne som tilhører russisk etterretning. Det er også blitt sagt at det var fiskegarn. Ubåten lå på havbunnen i over tre døgn, og redningsmannskapet jobbet mot klokka hele veien.

Hadde problemer

I går festet redningsmannskapene kabler rundt ubåten slik at hevingen kunne ta til såsnart fartøyet ble skåret løs.

Alt var duket for at hevingen av ubåten skulle starte, da Super Scorpio-fartøyet måtte returnere til overflaten grunnet tekniske problemer, meldte AP som siterte nyhetsbyrået Interfax.

Amerikanske og britiske fly landet i går kveld i Øst-Russland. Med seg hadde de ubemannede, fjernstyrte undervannskjøretøyer som skulle redde de sju russiske sjømennene som var fanget på 200 meters dyp i en ubåt i Beryozovaya-bukta, 75 kilometer utenfor Kamtsjatka i Stillehavet.

Redningsmannskapene klarte i går å komme i kontakt med mannskapet ombord på den russiske ubåten.

Redningsarbeiderne rapportere da at mannskapet hadde det bra. Dette til tross for at temperaturen var lav, mellom fem og sju grader, uttalte admiral Viktor Fyodorov ved den russiske stillehavsflåten til AP.

<strong><B>GIKK I GARNET:</strong></b> En grafikk fra russiske NTV viser hvordan A-28-ubåten ligger i Beryozovaya-bukta ved den russiske stillehavskysten. Foto: SCANPIX/EPA
GIKK I GARNET: En grafikk fra russiske NTV viser hvordan A-28-ubåten ligger i Beryozovaya-bukta ved den russiske stillehavskysten. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Uklart om surstoffet ville holde 

Da russerne fredag ba om internasjonal hjelp, trodde de at de hadde all verdens tid. Feilberegninger viste at mannskapet hadde surstoff for fem dager. Talsmenn fra den russiske marinen ga ulike anslag for hvor lenge surstoffet ville holde. Admiral Viktor Fyodorov meldte lørdag morgen at mannskapet har surstoff nok til å klare seg «mer enn én dag». 

Mannskapet ble oppfordret til å ligge i en horisontal stilling og spare på krefter og luft.

Mislykkede aksjoner

En rekke mislykkede aksjoner har blitt igangsatt siden fredag før ubåten endelig løsnet i natt. Den fattige russiske marinen har ikke utstyr til å takle en redningsaksjon av denne typen, og 200 meter var for dypt til at sjømennene kunne svømme ut eller reddes av dykkere.

Både USA, Storbritannia, Japan, Russland og Norge er involvert i redningsarbeidet.

Fem år siden Kursk

AS-28 ubåten fra 1989 er 13,5 meter lang, 5,7 meter bred, takler dyp på opptil 500 meter og har vanligvis et mannskap på tre.


Det er nesten nøyaktig fem år siden den russiske ubåten Kursk sank i Barentshavet, 135 kilometer fra den russiske kysten. 118 menn døde.

.

<B>HASTE-AKSJON: Marinesoldater laster utstyr ombord i et C-5 transportfly i California.
<B>PÅ VEI: To tonn tunge Super Scorpio går ned til 1500 meter. Farta er fire knop forover og bakover - og to sidelengs.
<B>FEILREGNET TIDA: Fredag meddelte marinetalsmann Igor Dygalo at ubåtmannskapet hadde oksygen for fem dager.
ROLLENE BYTTET OM: Her deltar samme type ubåt i redningsaksjonen i forbindelse med Kursk-ulykka for fem år siden.
<B>TAUS: President Vladimir Putin fotografert fredag på telefonen utenfor Moskva. Han har så langt valgt å ikke kommentere ulykka.
<B>INGEN PANIKK FORELØPIG: De sju sjømennene er bedt om å holde seg i ro, spare strøm og forsøke å holde seg varme. De har mat og vann for fem dager.
KOMMER FOR SEINT: Det japanske skipet Chiyoda er på vei, men ankommer ikke før over helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer