- Ubåten er reist til havs

Det tror de som utviklet den høyteknolgiske farkosten USA mistet ved Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miniubåten den amerikanske marinen mistet utenfor Kristiansand har trolig drevet til havs. Det mener Robert Grieve fra selskapet Bluefin Robotics, som utviklet minubåten og solgte den til marinens forskningskontor.

Den tre og en halv meter lange ubåten forsvant 30. april. Grieve forklarer det slik:

 • - Vi hadde feilberegnet saltinnholdet i sjøen og trodde ikke det kunne være så lavt ytterst i Byfjorden. Dermed var oppdriften langt lavere enn antatt. Med for mye ballast sank mineleteren langt dypere enn den skulle. Marinefartøyet «Swift» mistet kontakten med vidunderet.
 • Det er litt underlig at USAs marine ikke kjenner vannkvalitetene i norske fjorder etter 50 års kald krig, da nettopp strømmer og ferksvannslag inngikk i beregningene av hvordan norske ubåter kunne skjule seg for russerne i fjordarmene.
 • Grieve forteller at ubåten først settes ut og synker til riktig flytehøyde, før den startes opp. Det forklarer kanskje hvorfor motorene ikke kunne brukes til å korrigere ballastfeilen.

  Marinesjefen i Bluefin forteller på mobiltelefon fra Kristiansand at han har gjennomsøkt Byfjorden akustisk, uten hell.

  - Jeg regner med at den er tatt til havs av strømmene. Nå flyter den antakelig på overflaten i saltere vann, sier han til Dagbladet.no.

  Miniubåten har en akustisk antenne som kan avgi signaler i en måneds tid, men først når ubåten blir «anropt».

  Det har i dag versert ulike opplysninger om hvilken dusør en heldig finner kan regne med. Grieve sier at det ikke er avgjort. Det er også uklart om marinen eller det private selskapet vil betale bergingslønnen.

  Miniubåten kostet marinen 750.000 dollar. Da er forskning og andre teknologikostnader regnet inn, får Dagbladet.no opplyst i Pentagon.

PÅ LETING:</B> Mineletefartøyet Swift har søkt etter ubåten i farvanet ved Kristiansand uten hell.