Ubåten som ikke tåler vann

Den canadiske marinen kjøpte fire ubåter av det britiske forsvaret. De var billige og alt så bra ut, helt til de skulle testes ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1998 kjøpte Canada fire ubåter av Storbritannia for drøye 4,1 milliarder kroner, noe som ble sett på som en god handel. Etter mandagens prøvetur ser det ikke ut som kjøpet av tilbudsubåtene var et like godt kjøp likevel, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kort tid etter at testturen var i gang begynte HMCS Windsor å ta inn vann via snorkelen som skal sørge for at det kommer oksygen inn i båten. Ubåten måtte derfor returnere til havnen for å reparere feilen.

- Ubåten var aldri i fare, sa kommandøren Bill Woodburn på en pressekonferanse etter hendelsen.

Og som om ikke det var nok klarte noen å åpne feil luke slik at nesten 2000 liter sjøvann rant inn i et batterirom. Ifølge canadiske medier brukte matrosene yoghurtbegre og soveposer for tømme og gjøre rent rommet.

Forsvarsminister Art Eggleton kalte kjøpet et kupp for 18 måneder siden, til tross for at ubåtene allerede da hadde hatt problemer.

På veien til Canada ble tv-selskapet CBC invitert på en tur de sent vil glemme. Det lakk det hydraulisk væske under hele turen og en radarmast måtte repareres med teip og en søppelsekk. En sonar brakk og en annen teknisk gjenstand måtte repareres med en hockeykølle.

Men den britiske marinen er nok godt fornøyd med handelen.