Ubåtkapteinens dobbeltliv

John Jeanette var ubåtkaptein under den kalde krigen. Kvinneklærne gjemte hun i safen sammen med topphemmelige Nato-dokumenter.

SKJEGGETE UBÅTKAPTEIN: John Jeanette Solstad Remø  jobbet i Forsvaret fra 1969 til 1982. I denne perioden var hun ubåtsjef i fire år. Foto: Privat
SKJEGGETE UBÅTKAPTEIN: John Jeanette Solstad Remø jobbet i Forsvaret fra 1969 til 1982. I denne perioden var hun ubåtsjef i fire år. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det var mye å være redd for under den kalde krigen. Vi seilte langs norske-kysten og Barentshavet med skarpe torpedoer og hadde nærkontakt med sovjetiske flåtestyrker. Min aller største frykt var likevel å bli avslørt som transperson, forteller John Jeanette Solstad Remø, til Forsvarets forum.

I årevis levde Remø et dobbeltliv. Mens hun i ukedagene var den barske kapteinen med skjegg og ubåtvinge på brystet, ble uniformen bytta ut med kjole og høye hæler på hotellrommet i helgene.

- Hver gang jeg hadde muligheten, kledde jeg meg som kvinne. Men å stå fram var umulig. Jeg var en sikkerhetsrisiko i Forsvaret, for Transvestittisme ble definert som en mental lidelse helt fram til 2010. Hadde jeg blitt avslørt, ville jeg fått sparken på dagen, sier Remø til Dagbladet.

Inntok gutterollen

Remø vokste opp i den lille bygda Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Hun var bare fire år da hun fortalte foreldrene at hun var ei jente.

- Det var de slett ikke komfortabel med, forteller Remø.

- En kveld jeg var hjemme alene, ble fristelsen for stor. Jeg var 15 år og bestemte meg for å ta en spasertur i mammas klær å kjenne på friheten. Plutselig dukket det opp tre gutter på vei hjem fra fest. Jeg løp det jeg hadde, men en av dem tok meg igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer