ANGREPSUBÅT: Den strategiske, atomdrevne angrepsubåten K-336 «Pskov» er hjemmehørende i den russiske Nordflåten. I slutten av oktober 2012 snek ubåten seg helt inntil USAs østkyst. Foto: US Department of Defense
ANGREPSUBÅT: Den strategiske, atomdrevne angrepsubåten K-336 «Pskov» er hjemmehørende i den russiske Nordflåten. I slutten av oktober 2012 snek ubåten seg helt inntil USAs østkyst. Foto: US Department of DefenseVis mer

Ubåttabbene som skremte USA

To russiske strategiske atomubåter lyktes i 2012 å snike seg helt inntil den amerikanske østkysten uten å bli oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to hendelsene skapte store bølger i det amerikanske forsvaret og i politiske miljøer.

Minst en av ubåtene var hjemmehørende i den russiske Nordflåten, som har sitt hovedkvarter i den lukkede marinebyen Severomorsk på Kolahalvøya.

Norges jobb NATO og USA forventer at Norge har kontroll på alle russiske strategiske atomubåter som forlater havn på Kolahalvøya.

Les også: Slår alarm om ubåt-overvåking i nord

Etterretningstjenesten forventes også å rapportere om andre marinebevegelser inn og ut fra den russiske Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk, like ved Murmansk.

Til støtte for gjennomføringen av det norske oppdraget har USA skutt inn store millionbeløp til etablering av ubåtlyttekabler i Norge og annen etterretnings-infrastruktur.

Ubåtsensorer Begge ubåthendelsene i USA er i ettertid blitt avslørt av det konservative nyhetsnettstedet The Washington Free Beacon.

Den første episoden ble avslørt av avisen 14. august 2012. Da hevdet den anerkjente amerikanske journalisten Bill Gertz, som har gitt ut seks bøker om amerikansk nasjonal sikkerhet, at en russisk atomdreven angrepsubåt ble oppdaget av amerikanske ubåtsensorer nær den amerikanske østkysten.

Avisen hevdet at ubåten var av Akula-klassen. Disse ubåtene er vanligvis bevæpnet med kryssermissiler, som kan utstyres med atomstridshode. Ifølge avisen hadde ubåten greidd å skjule seg i flere uker før den ble oppdaget et sted i Mexicogulfen.

Tilbakevist Sjefen for amerikanske marineoperasjoner, admiral Jonathan W. Greenert, dementerte senere dette i et brev til en amerikansk senator.

«Basert på tilgjengelige kildeopplysninger, er det ikke grunnlag for å slå fast at en russisk ubåt har vært inne i Mexicogulfen». Senere uttalte en talsmann for den amerikanske marinen at den siste gangen en Akula-klasse ubåt var blitt observert i nærheten av USA, var i 2009.

Dagbladet har imidlertid fått bekreftet fra norske forsvarskilder at det i 2012 var to tilfeller av russiske angrepsubåter som tok seg ubemerket til den amerikanske østkysten før de ble oppdaget. Kildene har imidlertid ikke vært villig til å gi ytterligere detaljer om disse hendelsene, utover å bekrefte at hendelsene danner et bakteppe for reaksjonene i kjølvannet av de norske forsvarskuttene som rammer den strategiske ubåtovervåkingen i Atlanterhavet.

Kings Bay Hendelse nummer to inntraff i slutten av oktober 2012, da den atomdrevne angrepsubåten K-336 «Pskov» hjemmehørende i den russiske Nordflåten på Kolahalvøya, ble oppdaget da den var 320 kilometer utenfor den amerikanske østkysten. Ubåten er av Sierra 2-klassen, med et mannskap på 59 og en maks operasjonsdybde på 480 meter.

Dette var første gang at en russisk ubåt av denne klassen er blitt observert nær den amerikanske kysten.

Amerikanske forsvarskilder mener at den russiske ubåten hadde gjennomført antiubåtoperasjoner rettet mot amerikanske strategiske atomubåter som har base på marinebasen Kings Bay, sørøst i den amerikanske delstaten Georgia.

På samme tid gjennomførte en amerikansk hangarskips-gruppe en større marineøvelse i det østlige Atlanterhavet.

På samme tid søkte i tillegg et russisk etterretningsfartøy nødhavn i en sivil havn i Jacksonville i Florida, like sør for den amerikanske marinebasen i Kings Bay. Årsaken var dårlig vær.

- Ukjent Luftforsvarsstaben hevder å være ukjent med de amerikanske reaksjonene på redusert flytid for den norske P-3 Orion-flåten.

Det fremgår i et skriftlig svar til Dagbladet, formidlet av oberst og pressetalsmann Dag Rist Aamoth.

«Luftforsvaret forholder seg til egen oppdragsgiver som er forsvarssjefen og er forøvrig ukjent med dette», skriver staben i en e-post.

Også i senere eposter har Forsvarsstaben avvist kjennskap til at Etterretningstjenesten har engasjert seg direkte i saken, slik Dagbladet avdekket fredag.

UBÅTER I NORD: Norske Orion-fly klarer ikke å overvåke russiske atomubåter så godt som forventet, ifølge forsvarskilder. Her er atomubåten Yuri Dolgoruky i aksjon utenfor byen Arkhangelsk i nordvest-Russland. Foto: AFP / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB scanpix
UBÅTER I NORD: Norske Orion-fly klarer ikke å overvåke russiske atomubåter så godt som forventet, ifølge forsvarskilder. Her er atomubåten Yuri Dolgoruky i aksjon utenfor byen Arkhangelsk i nordvest-Russland. Foto: AFP / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB scanpix Vis mer