VITNET: Ubaydullah Hussain vitnet i saken mot den terrortiltalte 24-åringen fra Fredrikstad i Oslo tingrett. Han underbygger tiltaltes forklaring om at han dro til Syria for å drive humanitært arbeid. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VITNET: Ubaydullah Hussain vitnet i saken mot den terrortiltalte 24-åringen fra Fredrikstad i Oslo tingrett. Han underbygger tiltaltes forklaring om at han dro til Syria for å drive humanitært arbeid. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Ubaydullah Hussain: - Aktor prøvde å inkriminere meg

Profetens Ummah-talsmannen vitnet i rettssaken mot terrortiltalt Fredrikstad-mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Føler du at aktor prøvde å inkriminere deg under utspørringen?

- Selvfølgelig. Han prøvde å knytte en nærmere relasjon mellom meg og tiltalte enn det egentlig er. I tillegg prøvde han nok å få meg til å si at jeg påvirket ham til å dra til Syria, hvilket ikke er tilfelle i det hele tatt, sier Ubaydullah Hussain til Dagbladet.

Underbygger tiltaltes forklaring Islamisten og talsmannen for Profetens Ummah var i dag innkalt som vitne i saken mot en 24-åring fra Fredrikstad som er tiltalt for såkalt terrorforbund, etter at han oppholdt seg i Syria mellom høsten 2013 og nyåret 2014. Aktoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener han lot seg verve til krigstjeneste i Den islamske stat (IS) og al-Qaida-allierte Al-Nusra-fronten.

Selv benekter Fredrikstad-mannen skyld etter tiltalen. I går forklarte han at han dro til Syria for å drive humanitært arbeid, frastøtt av overgrepene fra president Bashar al-Assads regjeringsstyrker. Den forklaringen understøttes av Hussains vitnemål.

- Jeg tror oppriktig at han drev med humanitært arbeid; det er indikasjonene vi har fått fra ham og andre som befinner seg i området, sier Profetens Ummah-talsmannen - som i går ble frikjent for terroroppfordring, men dømt for trusler, i Borgarting lagmannsrett.

- Ikke relevant Flere ganger under statsadvokat Geir Evangers utspørring var det flere spørsmål Hussain først ikke ønsket å svare på - men måtte til slutt avgi et svar likevel.

Evanger: - Hva slags holdning har du til krigføring?

Hussain: - Det er ikke relevant.

Evanger: - Du vet du har plikt til å svare?

Hussain: - Muslimer har rett til å forsvare seg selv, som i Afghanistan, mot norske militære. Hør her, det fins nordmenn som drar og verver seg til den israelske hæren og den kurdiske peshmergaen - som har stått på USAs terrorliste - uten å bli tiltalt.

- Dårlig kunnskap Under Fredrikstad-mannens forklaring i går kom det fram at han på bilder poserer med våpen, og bar uniform, på tross av at han sier han dro for å gjøre humanitært arbeid. Hussain avdramatiserer det, og mener påtalemakten har dårlig kunnskap om forholdene i Syria.

- At noen poserer med våpen, trenger ikke å bety at de driver med noe militært. I landsbyen min i Pakistan har alle familier minst tre-fire våpen, sier han.

Hussain bekrefter at han og Fredrikstad-mannen har hatt kontakt, men at det stort sett begrenset seg til praktiske spørsmål rundt veldedig arbeid for krigsofre i Syria, som bøssebæring. Han forklarte videre at 24-åringen aldri har vært noen del av Profetens Ummah, fordi han har et annet syn på politisk islam enn gruppa.

- Vi er spesielt uenige om Kalifatet (Den islamske stat). Han har aldri deltatt på våre møter, samlinger eller undervisning. Under demonstrasjonen mot den amerikanske ambassaden (høsten 2012) valgte han å delta på Islamsk Råds demonstrasjon på Youngstorget i stedet for vår, sier Hussain.

Spurt om å administrere På tross av uenigheten spurte Hussain Fredrikstad-mannen på et tidspunkt om han ville administrere Profetens Ummahs Facebook-side.

- Hvorfor gjorde du det hvis han var så perifer i miljøet?

- For å spørre om han ønsket å bidra, om han ønsket å komme inn i vår gruppe og bidra aktivt. Men det ønsket han ikke, og det respekterer jeg, sier Hussain til Dagbladet.

- Prøver dere å rekruttere perifere muslimer til Profetens Ummah?

SPURTE UT VITNENE: Aktoratet består av politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.). T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SPURTE UT VITNENE: Aktoratet består av politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.). T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Nei, det er ikke rekruttering. Men man prøver å finne ut om man er enige eller uenige om politisk islam, og dersom man er enige, kan man jobbe sammen. I dette tilfellet er vi ikke enige, og da jobber vi ikke sammen. Men vi har fremdeles respekt for hverandre.

Fengslet far vitnet Også tiltaltes far forklarte seg i retten i dag. Den 45-årige mannen ble i forrige uke fengslet, siktet for å ha sluttet seg til IS i Syria, og sitter for tida i full isolasjon. Derfor ville aktoratet at vitnemålet skulle gå for lukkede dører, men etter en lang drøfting kom tingretten til at det ikke var nødvendig.

I 14-tida ble faren ført inn av fengselsbetjenter, og vekslet et smil med sønnen på tiltalebenken. Han forklarte retten at han ikke hadde anelse om sønnens planer om å dra til Syria - og meldte ham savnet til politiet da han ikke lenger fikk kontakt.

- Plutselig var han borte. Da jeg prøvde å ringe, kom jeg til en tyrkisk svarer. Da jeg endelig fikk tak i ham, fortalte han at han var dratt for å hjelpe det syriske folket gjennom Røde halvmåne (Røde kors' søsterorganisasjon i muslimske land), fortalte 45-åringen.

I politiavhør har faren forklart at sønnen stadig hadde kontakt med Ubaydullah Hussain, og at han var redd Profetens Ummah-talsmannen skulle hjernevaske ham. I retten i dag hadde han vanskelig for å huske disse detaljene.

Skuddskade - Var dere rolige mens han var borte? spurte aktor Evanger.

- Ingen foreldre er rolige mens sønnen er i Syria, svarte faren.

7. februar i fjor kom sønnen hjem igjen til Norge, med skuddskade. På forhånd hadde han tilkalt faren.

- Han ringte og sa han var skutt i beinet, og at vi måtte komme ned og hente ham, sier 45-åringen.

PÅ TILTALEBENKEN: 24-åringen fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund. Han nekter straffskyld, og sier han dro til Syria for å drive humanitært arbeid. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: 24-åringen fra Fredrikstad er tiltalt for såkalt terrorforbund. Han nekter straffskyld, og sier han dro til Syria for å drive humanitært arbeid. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

Han forklarte at han ble gjenforent med sønnen på en grenseovergang mellom Syria og Tyrkia, og at de etter avhør med tyrkisk politi ble utvist til Norge - der PST ventet.

Sønnen har sittet varetektsfengslet i et halvt år, etter at han ble pågrepet i desember. Saken er berammet til å vare i ei drøy uke.

FORSVARER 24-ÅRINGEN: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden utgjør Fredrikstad-mannens forsvar. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORSVARER 24-ÅRINGEN: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden utgjør Fredrikstad-mannens forsvar. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer