Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubaydullah Hussain (32) dømt til ni års fengsel i lagmannsretten

Rekrutterte nordmenn til å kjempe for IS i Syria.

DØMT: Ubaydullah Hussain (32). Her fra et fengslingsmøte i 2015. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
DØMT: Ubaydullah Hussain (32). Her fra et fengslingsmøte i 2015. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islamisten Ubaydullah Hussain (32) er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i ni år for terrorrekruttering og -støtte, og medlemskap i Den islamske stat (IS).

Da saken gikk i tingretten, fikk Hussain, hvis fulle navn er Arslan Ubaydullah Maroof Hussain, samme dom. Under prosedyren i lagmannsretten i desember la aktoratet ned påstand om ti års fengsel.

Vil trolig anke

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har lagt fram bevis for at Oslo-mannen, som er mest kjent som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah, har rekruttert unge menn til å kjempe for IS i Syria.

Hussain har sittet varetektsfengslet siden desember 2015. Han har hele tida nektet straffskyld etter tiltalen, og hans forsvarer John Christian Elden varsler at dommen vil bli anket.

- Han er skuffet over at lagmannsretten opprettholdt tingrettens straff og dømte ham for deltakelse i en terrororganisasjon, til tross for at lovverket slik vi ser det ikke omfatter hans situasjon. Saken må påregnes sendt til Høyesterett, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

Uansett anke eller ei er lagmannsrettens dom nå rettskraftig, og soningen begynner umiddelbart. Til fradrag kommer de 777 dagene Hussain har sittet i varetekt.

Rekrutterte konvertitt

I tingretten ble 32-åringen dømt for å ha rekruttert en nå 20-årig konvertitt, som i 2015 ble pågrepet på flyplassen Landvetter i Göteborg på vei til Syria. 20-åringen ble i tingretten dømt til to år og ti måneders fengsel - en dom han vedtok.

20-åringens tur til Göteborg er dokumentert i filmen «Den norske islamisten». Dette fikk sitt eget rettslige etterspill, da filmskaperne Ulrik Imtiaz Rolfsen og Adel Khan Farooqs videomateriale fra turen ble beslaglagt av politiet. Høyesterett avgjorde imidlertid at beslaget var urettmessig.

I tingretten ble Hussain frikjent for å ha rekruttert en 24-åring som omkom i Syria våren 2015, men han ble dømt for å ha lagt til rette for å sende seks andre menn til landet i perioden 2013-15. To av disse er nå døde, mens to er dømt til fengselsstraff etter retur til Norge. Den siste antas å fremdeles befinne seg i Syria.

I lagmannsretten ble Hussain dømt for å ha rekruttert også 24-åringen. Han er også dømt for å ha prøvd å påvirke et vitne og for å ha vært i besittelse av et elektrosjokkvåpen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!