BLIR SITTENDE: Ubaydullah Hussain (27) blir likevel ikke løslatt i dag. Her fra fengslingsmøtet for fire uker siden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
BLIR SITTENDE: Ubaydullah Hussain (27) blir likevel ikke løslatt i dag. Her fra fengslingsmøtet for fire uker siden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADETVis mer

Ubaydullah Hussain blir sittende i varetekt

Til lagmannsretten har behandlet fengslingen på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamisten Ubaydullah Hussain blir sittende i varetekt til lagmannsretten har behandlet fengslingen på nytt.

- Lagmannsretten har avsagt kjennelse om at han blir sittende til fengslingsspørsmålet er behandlet på nytt, sier politiadvokat Kathrine Kristoff til NTB.

Ifølge advokat John Christian Elden, som forsvarer trusselsiktede Hussain, innebærer dette at lagmannsretten ikke får behandlet saken før mandag.

- Retten begrunnet det med at politiet ikke hadde sendt over dokumentene ennå. Det er uheldig for fremdriften, sier han.

Høyesterett fastslo fredag at fengslingen av Hussain er for dårlig begrunnet. Saken går derfor tilbake til lagmannsretten. Politiet ønsket imidlertid ikke at den trusselsiktede Hussain skulle bli løslatt før lagmannsretten fikk behandlet fengslingen på nytt.

- Derfor ba vi om oppsettende virkning, sier Kristoff.

Forsvarer John Christian Elden sier til NTB at Høyesterett «er så klare som de kan være på at ikke er grunnlag for fengsling på gjentakelsesfare i denne saken».

- Men vi kunne selvsagt ikke frata politiet den demokratiske retten å til å opprettholde anken over tingrettens avslag på deres begjæring, sier han.

Fire uker Høyesterett traff sin avgjørelse fredag, fire uker etter at Hussain ble pågrepet og fengslet, skriver Dagbladet.

27-åringen, som leder gruppen Profetens Ummah, er fortsatt siktet for tre tilfeller av trusler. Forsvarer John Christian Elden er godt fornøyd med Høyesteretts avgjørelse.

- Høyesterett gir med dette en kraftig korreks til lagmannsretten, som etablerte sitt eget fengslingsgrunnlag som ikke stemte med faktum, sier Elden.

«Når lagmannsretten tolker utsagnene på en helt annen måte enn det som følger av en naturlig språklig forståelse av det siktede har forklart for tingretten, og det som fremstår i støtteskrivet, skulle retten ha angitt grunnlaget for sin tolkning av utsagnene», heter det blant annet i kjennelsen fra Høyesterett.

Siktet for trusler Truslene Hussain er siktet for, er fremsatt mot to journalister og en sakkyndig i retten. Siktelsen omfatter også trussel mot Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Elden mener at «mye har blitt tatt ut av kontekst og blitt misforstått. Ting kan bli oppfattet feil», som det står i støtteskrivet hans til retten.

Kristoff sier at politiet vil fortsette sin etterforskning av saken, uansett om Hussain blir løslatt eller ikke etter lagmannsrettens behandling.

(NTB)