Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for terrorrektruttering

Den norske islamisten Ubaydullah Hussain er dømt til ni års fengsel av Oslo tingrett.

DØMT: Den norske islamisten Ubaydullah Hussain (31) er dømt til ni års fengsel av Oslo tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØMT: Den norske islamisten Ubaydullah Hussain (31) er dømt til ni års fengsel av Oslo tingrett. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske islamisten Ubaydullah Hussain (31) er dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering av Oslo tingrett.

Den tidligere frontfiguren for Profetenes Ummah var tiltalt for blant annet å ha bistått og rekruttert personer til terrorgruppa IS.

Påtalemyndighetene fikk medhold av Oslo tingrett i at Hussain rekrutterte en 19 år gammel konvertitt fra Oslo til IS.

19-åringen ble stoppet av politiet på flyplassen i Göteborg, på vei til Syria. Den etnisk norske konvertitten satt på tiltalebenken sammen med Hussain.

Frifinnes på ett punkt

Hussain ble dømt etter alle tiltalepunktene mot ham, med unntak av ett tilfelle til av terrorrekruttering. 31-åringen ble frikjent for å ha rekruttert den norske konvertitten Thom Alexander Karlsen fra Halden.

Karlsen døde i mars 2015 i Syria mens han kjempet for terrorgruppa.

- Det er bra han ble frifunnet på det ene av de to forhold som gjaldt terrorrekruttering, men han er uenig i at han har rekruttert 18-åringen, Hussains advokat, John Christian Elden, til Dagbladet.

- Vi mener også retten har lagt listen for lavt for hva som er medlemskap i IS, ut fra Hussains hyllester til organisasjonen, fortsetter han.

- Vurderer dere å anke?

- Vi vil vurdere anke når dommen på 119 sider er gjennomgått, sier Elden.

Nektet straffskyld

Hussain ble også dømt etter tiltalepostene som omhandlet «økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon». Hussain kjøpte blant annet stridsbekledning, ryggsekk, klær og hansker til en Syria-farer som kjempet for IS.

Han overførte også tusenvis av kroner, gjennom flere personer, til en annen Syria-farer som kjempet for IS. Totalbeløpet var ifølge tiltalen på 26 891 kroner.

Hussain ble også dømt for å ha påvirket et vitne i en annen straffesak ved å «fremkalle alvorlig frykt».

Islamisten nektet all straffskyld med unntak av tiltalepunktet mot ham for å ha vært i besittelse av et elektrosjokkvåpen.

Hussain samtykket for øvrig til inndragning av nevnte våpen.

Skjult etterforskning

Hussain ble høsten 2012 talsperson for Profetens Ummah. Han eksponerte seg sterkt i mediene med klare meninger, ifølge dommen.

«Fra august 2014 gikk han etter PSTs oppfatning ut og forsvarte ISIL og deres handlinger i media. Dette var i en periode da flere fremmedkrigere dro til Syria for å slutte seg til ISIL», heter det i dommen.

Og videre:

«PST var bekymret for at Hussain også var på vei til å gjøre det samme. Det ble derfor iverksatt skjult etterforskning av Hussain, samt at det ble foretatt beslag på hans bopel».

Etter lengre tids etterforskning, ble Hussain pågrepet den 8. desember 2015. Han har sittet varetektsfengslet siden da.

Dommen mot Hussain og den norske 19-åringen som også var tiltalt, er på 122 sider. Hussain ble i utgangspunktet dømt til ti års fengsel, men fikk fratrekk for 376 dager i varetekt.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer