Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubaydullah Hussain er tiltalt for trusler og hatefulle ytringer

Mot et vitne, norske jøder og to journalister.

 TILTALT FOR TRUSLER:  Tidligere leder av Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 132, 135a og 227. Foto : Sara Estiri/ Dagbladet
TILTALT FOR TRUSLER: Tidligere leder av Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 132, 135a og 227. Foto : Sara Estiri/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islamisten er tiltalt for trusler mot to journalister og et vitne, diskriminerende og hatefulle ytringer mot jøder og motarbeidelse av rettsvesenet, melder NRK.

Ubaydullah Hussains forsvarer John Chr. Elden sier at Hussain erkjenner forholdene han nå er tiltalt for.

- Han erkjenner å ha slengt med leppa, og bestrider ikke faktum, sier Elden.

Derimot erkjenner ikke Ubaydullah Hussain straffeskyld, og mener at det dreier seg om lovlige ytringer.

Trussel mot vitne Det første forholdet Hussain er tiltalt for, er en trussel rettet mot et sakkyndig vitne i rettsaken mot Mullah Krekar:

«Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden», skal Hussein ha sagt. Dette oppfattes ifølge påtalemyndigheten som en trussel eller motarbeidelse av rettsvesenet.

Facebook-ytring Så dreier det seg om en ytring på Facebook-siden til Profetens Ummah, relatert til en nyhetssak om at norske jøder savner politibeskyttelse.

 TRUSLER:  Slik så trusselmeldingen ut på Facebook. Foto: Arkiv/Skjermdump
TRUSLER: Slik så trusselmeldingen ut på Facebook. Foto: Arkiv/Skjermdump Vis mer

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skrev Hussain på Facebook, med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savnet politibeskyttelse.

Trusler mot journalister Hussain er også tiltalt for trusler mot to journalister, deriblant Dagsavisens Nina Johnsrud. Johnsrud ble i november 2012 truet etter å ha avslørt at ekstreme islamister tar jegerprøven for å skaffe seg våpen på lovlig vis.

Hussain ble etter dette arrestert og siktet for trusler, men ble løslatt igjen. Siktelsene har stått ved lag fram til i dag.

Heleri-siktelse henlagt Hussain (27) var også siktet for heleri av inntil 5 millioner kroner, men dette forholdet er nå henlagt, ifølge NRK. Det samme gjelder siktelsen for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet.

- Tiltalen gjelder fire forhold, deriblant hatefulle ytringer mot norske jøder og motarbeidelse av rettsvesenet. Det alvorligste punktet har en strafferamme på seks års fengsel, men her er vi i den nedre delen av skalaen, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til NRK.

- At påtalemyndigheten vil prøve seg når det er islamister i den andre enden, vet man jo fra før, kommenterer John Chr. Elden. Han karakteriserer det hans klient nå er tiltalt for som «småforhold», sammenliknet med det han opprinnelig var siktet for.

I det siste og fjerde forholdet er ikke siktelsen endelig avgjort, opplyser statsadvokat Fari.

Lenge i søkelyset Hussain, som er født og oppvokst i Norge og har etnisk bakgrunn fra Pakistan, har lenge vært i søkelyset til både Politiets sikkerhetstjeneste for sine ekstremistiske holdninger.

 VARETEKTSFENGSLET I FJOR  Arslan Maroof Hussain (t.h.), kjent som Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden under et fengslingsmøte i Oslo tingrett i fjor. Hussain ble siktet og varetektsfengslet for flere forhold, men ble løslatt. Det er nå tatt ut siktelse for brudd på straffelovens paragraf 132, 135a og 227. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VARETEKTSFENGSLET I FJOR Arslan Maroof Hussain (t.h.), kjent som Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden under et fengslingsmøte i Oslo tingrett i fjor. Hussain ble siktet og varetektsfengslet for flere forhold, men ble løslatt. Det er nå tatt ut siktelse for brudd på straffelovens paragraf 132, 135a og 227. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Han er også med i Dagbladets kartlegging av de 30 mest ekstreme islamistene i Norge.

 NORSKE ISLAMISTER:  Ubaydullah Hussain er med i Dagbladets kartlegging av de 30 mest ekstreme islamistene i Norge.
NORSKE ISLAMISTER: Ubaydullah Hussain er med i Dagbladets kartlegging av de 30 mest ekstreme islamistene i Norge. Vis mer