Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubaydullah Hussain fengslet for fire uker

30-åringen er siktet for rekruttering til IS og for å ha truet et vitne.

TERRORSIKTET: Ubaydullah Hussain (30) er igjen i Oslo tingrett, denne gang siktet for terrorrekruttering og trusler mot et vitne. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
TERRORSIKTET: Ubaydullah Hussain (30) er igjen i Oslo tingrett, denne gang siktet for terrorrekruttering og trusler mot et vitne. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Klokka 16.58 er det klart at Ubaydullah Hussain fengsles for fire uker med brev- og besøksforbud, slik PST begjærer. De får imidlertid ikke medhold i at han må isoleres i to uker.

(Dagbladet): - Vi vil begjære fengsling i fire uker, på grunn av fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

Han vil videre ilegge Hussain brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden, samt isolasjon i to uker. En medvirkende årsak er at PST frykter 30-åringen vil påvirke vitner dersom han går fri.

Pågrepet Det ble tidligere i dag kjent at den profilerte islamisten er pågrepet og begjært fengslet. Han er siktet bl.a. etter bokstav d i den såkalte terrorparagrafen, straffelovens 147, bokstaven gjelder rekruttering til en terrororganisasjon.

- Han er siktet for å ha rekruttert folk til IS. Videre er han siktet for å ha prøvd å påvirke et vitne i saken med trusler, sier politiadvokaten.

- Det er særlig etter en hendelse nå i helga, da et vitne følte seg truet, at vi ser at det er helt nødvendig å fengsle ham, utdyper han.

Overfor Dagbladet vil ikke politiadvokaten utdype hvem dette vitnet er.

Nekter skyld Hafsmoe opplyser at pågripelsen foregikk uten dramatikk. Han opplyser også at 30-åringen ikke vil samarbeide med politiet.

- Han har ikke latt seg avhøre, sier politiadvokaten.

Forsvarer Hilde Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden opplyser til Dagbladet at Hussain ikke erkjenner straffskyld, og at han begjærer seg løslatt. Hun vil ikke utdype hvorfor 30-åringen ikke vil la seg avhøre.

- Jeg vil ikke gå inn på detaljer i saken, sier hun.

Ved godt mot Hafsmoe begjærte dørene lukket under fengslingsmøtet. Forsvarer Nicolaysen hadde ingen innsigelser til dette. Pressen ble vist på gangen mens retten behandlet spørsmålet.

Hussain befant seg ikke i rettssalen da retten ble satt klokka 13, men ble tilkalt dit etter at pressen var sendt ut.

VIL FENGSLE HUSSAIN: Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST vil ha Hussain fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VIL FENGSLE HUSSAIN: Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST vil ha Hussain fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Etter kort tid hadde tingrettsdommer Ellen Martens bestemt seg. Selv om saken har stor offentlig interesse, valgte hun å lukke dørene.

Hussain satt under rettsforhandlingen ved siden av Nicolaysen, tilsynelatende ved godt mot. Han har barbert hodet siden sist han opptrådte offentlig.

Kjørte 18-åring til Sverige Hussain ble tidligere i høst siktet for terrorrekruttering, etter at han i sommer kjørte en nå siktet 18-åring til Göteborg. 18-åringen ble pågrepet og siktet for å ville slutte seg til islamistisk milits i Syria.

Turen ble filmet for en dokumentar filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen lager om ekstremisme i Norge, og regissørens materiale ble kort tid etter beslaglagt av PST. I forrige måned kom Høyesterett til at politiet må levere fra seg opptakene.

Hussain har vært i PSTs søkelys helt siden han høsten 2012 sto fram som talsmann for den radikale islamistiske gruppa Profetens Ummah. Han er tidligere dømt for trusler mot bl.a. journalister, men frifunnet for å ha oppfordret til terror.

30-åringen vitnet i sommer i saken mot en nå terrordømt 24-åring fra Fredrikstad. Til Dagbladet uttalte han den gang at aktoratet under utspørringen prøvde å få ham til å snakke seg inn i en siktelse.

Aktoratet brukte under rettssaken mot Fredrikstad-mannen mye tid på å knytte Hussain til 24-åringens Syria-tur, bl.a. ved å legge fram bevis for utstrakt kontakt mellom dem både før og etter reisen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media