Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubaydullah Hussain fengslet i to uker

To uker mindre enn aktor ba om.

VANT IKKE FRAM: Ubaydullah Hussain (27) og forsvarer John Christian Elden har hele tida hevdet at det ikke foreligger noen grunn til fengsling. De ble ikke hørt av retten. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
VANT IKKE FRAM: Ubaydullah Hussain (27) og forsvarer John Christian Elden har hele tida hevdet at det ikke foreligger noen grunn til fengsling. De ble ikke hørt av retten. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ubaydullah Hussain (27) er fengslet for to uker med brev-, besøks- og medieforbud. Det har Oslo tingrett besluttet i kveld.

Dette er to uker mindre enn aktor Kathrine Kristoff ba om. Men hun er fornøyd med at Hussain forblir i fengsel mens etterforskningen pågår.

- Nå må vi etterforske saken og se hva som kommer fram, sier Kristoff til Dagbladet.

Tar betenkningstid Hussains forsvarer John Christian Elden opplyser at han og klienten tar betenkningstid; Elden begjærte klienten løslatt fordi han hevder 27-åringen ikke har truet noen.

- Selv om det er to uker for mye, regner jeg med at politiet bruker tida grundig for å sjekke ut den mistanken som under tvil er funnet på journalisttruslene, sier Elden til Dagbladet.

Hussain, som leder islamistgruppa Profetens Ummah, ble torsdag pågrepet og siktet for å ha sendt trussel-e-poster til to journalister, blant dem Dagsavisens Nina Johnsrud. I dag kom det fram at siktelsen er utvidet med Facebook-meldingen han postet dagen før, rettet mot jøder.

Oslo-mannen har hele tida hevdet at e-postene til journalistene var ment som «dialog», og at Facebook-meldingen var ment som en spøk.

I kjennelsen ser retten bort fra punktet om Facebook-meldingen. Det er Elden tilfreds med.

- Retten fant ikke mistanke for trusler mot jødene, og begrenset fengslingen til to uker, konkluderer han.

Hørt på ett av to punkter Aktor Kristoff baserte sin påstand på at det er stor fare for bevisforspillelse og gjentakelse, men ble bare hørt på det første punktet; retten viser i kjennelsen til at Hussain ikke er tidligere straffet.

Kristoff sier hun anser saken som «svært alvorlig».

- Slike trusler mot journalister og enkeltgrupper er samfunnsskadelig, og vi må sette en stopper for det, sier hun til Dagbladet.

Forsvarer Elden på sin side viser til at det ikke fins noen norsk rettspraksis for å fengsle folk på grunnlag av trusler, og hevder prosessen er politisk motivert - hvilket bl.a. viser seg i politiinspektør Einar Aas' uttalelse om at miljøet rundt Hussain søker oppmerksomhet, og at «det skal de nå få».

- Det er ikke politiets oppgave å uttale seg slik, sier han til Dagbladet.