FRIKJENT: Ubaydullah Hussain har blitt frikjent for oppfording til terror. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FRIKJENT: Ubaydullah Hussain har blitt frikjent for oppfording til terror. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Ubaydullah Hussain frifunnet for oppfordring til terror

Det melder hans advokat John Christian Elden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Gledelig at påtalemyndighetens anke er forkastet, og at lagmannsretten enstemmig er kommet frem til at Ubaydullah Hussains ytringsfrihet skal tillate hans upopulære meninger fremsatt. Det er en styrke ved demokratiet og rettsstaten som vi skal og må verne om, sier Elden til Dagbladet.

Hussain ble i oktober i fjor frifunnet for indirekte oppfordring til terror. I tiltalen kommer det frem at han flere ganger via Facebook har oppfordret til terror ved å hylle terrorhandlinger.

Påtalemyndigheten var imidlertid uenig i rettens begrunnelse og anket dommen videre til lagmannsretten.

Hussain ble i februar i fjor også dømt til til 120 dagers fengsel for trusler mot to navngitte journalister, trusler mot en sakkyndig i retten og hatefulle ytringer mot jøder. 60 av dagene var betinget og prøvetiden satt til to år. Han fikk imidlertid fradrag på 53 dager for utholdt varetektsfengsling i 2012. Denne dommen har lagsmannsretten valgt å opprettholde

Statsadvokat Carl Fredrik Fari mente imidlertid at også denne dommen var for mild, og slo derfor sammen begge dommene fra tingretten til en felles ankesak.

Fari la ned påstand om en samlet straff for de ulike forholdene på 1 år og 4 måneder, derav 6 måneder betinget.

Han argumenterte for en noe strengere straffeutmåling enn tingretten endte på, samtidig som det i motsatt retning er tatt hensyn til den lange tiden som er gått siden forholdene fant sted.

Vurderer anke Fari sier at han må se på saksdokumentene før påtalemyndigheten tar standpunkt om det er mulig å anke noen del av dommen.

- Våre anker har ikke ført frem på noen punkt, og lagmannsretten har desverre kommet til nøyaktig samme resultat som tingretten. Vi må se nærmere på dommen og vurdere om det er grunnlag for å anke. 

Hussain på sin side er glad for å ha blitt frikjent også i andre instans.

- Det har uten tvil vært en unødvendig belastning. Nå som PST har gått på nok et nederlag, etter å ha brukt uttalige med ressurser i denne saken, så håper jeg at deres forfølgelse, trakkasering og skremselspropaganda mot norske muslimer snart kan ta slutt, skriver han til Dagbladet i en tekstmelding.

Han sier videre at dommen likevel betyr svært lite for han som person.

- Mine tanker går til de muslimene som sitter fengslet i Norge under falske anklager i pådekke av terrorparagrafen som tydeligvis gjelder kun troende muslimer.

 SKAL VURDERE ANKE:
Aktor Carl Fredrik Fari (t.v.) skal vurdere om det er grunnlag for å anke dommen videre til høyesterett. Her med forsvarer John Christian Elden under ankesaken mot Ubaydullah Hussain i Borgarting Lagmannsrett
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SKAL VURDERE ANKE: Aktor Carl Fredrik Fari (t.v.) skal vurdere om det er grunnlag for å anke dommen videre til høyesterett. Her med forsvarer John Christian Elden under ankesaken mot Ubaydullah Hussain i Borgarting Lagmannsrett Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer