TRUENDE MELDING: Islamisten Ubaydullah Hussain mener utenriksminister Espen Barth Eide er en terrorist. PST prøver å finne ut om ytringene kan karakteriseres som trusler. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
TRUENDE MELDING: Islamisten Ubaydullah Hussain mener utenriksminister Espen Barth Eide er en terrorist. PST prøver å finne ut om ytringene kan karakteriseres som trusler. Foto: Christian Roth Christensen/DagbladetVis mer

Ubaydullah Hussain i avhør hos PST

PST vil finne ut om ytringene hans kan betraktes som trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ubaydullah Hussain har i dag vært i avhør hos PST. Bakgrunnen skal være ytringene Hussain kom med på facebooksiden til Høyre-politikeren Aamir Javed Sheik før jul i fjor.

Meldingen, som ble gjengitt av Dagsavisen, stod under et bilde av Sheik sammen med Eide. Hussain kalte Eide en terrorist og sa han håper statsråden blir rammet av Allahs forbannelse. Bildet ble tatt i forbindelse med fakkeltoget mot ekstremisme i Oslo i desember.

I kommentarfeltet skrev Hussain:

«Terroristen du står sammen med har gitt ordre om drap på muslimske kvinner og barn i både Iraq og Afghanistan. Måtte Allahs forbannelse ramme ham i denne verdenen og i det hinsidige. Og den brannen han vil møte i helvete, vil være en million ganger sterkere enn den fakkelen du holder i hånden.»

Til Dagbladet sier Ubaydullah Hussain at kommentaren var en bønn.

- Hvorfor er PST og myndighetene redde for en bønn som jeg har gjort til overmakten Allah når de ikke engang tror på Allah? Dette beviser at deres heksejakt på muslimer tar ingen ende, sier han i en epost til Dagbladet.

I avhør i dag - Vi har vært i avhør hos PST i det de kaller en undersøkelsessak for å finne ut om en ytring kan være en straffbar trussel. Det gjelder en kommentar som Ubaydullah la igjen på facebooksiden til Høyrepolitikeren Aamir Sheik i desember 2012. Under et bilde av Sheik og Espen Barth Eide ytret han sin uenighet med den norske regjerings krigføring i Afghanistan, og påkalte Guds vrede over ministeren, sier Hussains advokat John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet i en tekstmelding.

Elden understreker at hans klient ikke er siktet i saken, og at han har presisert overfor PST at han ikke har noe personlig mot Eide, men er uenig i regjeringens politikk.

- Jeg kan bekrefte at vi har avhørt ham i dag i samband med ytringer på sosiale medier. Dette avhøret er en del av etterforskningen rundt hvorvidt disse ytringene kan karakteriseres som trusler, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Kommenterte også Algerie «Måtte Allah swt [Allah den høyeste] belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres land og utslette dem. Amiin.»

Det var ordlyden i en statusoppdatering på Facebook-profilen til Ubaydullah Hussain 20. januar. Den lå sammen med en lenke til en VG-artikkel om at Algeriske myndigheter bekreftet at gisler var drept ved gassproduksjonsanlegget i In Aménas.

Fem nordmenn ble drept i terrorangrepet.