TILTALT: Ubaydullah Hussain, her med advokat John Christian Elden.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TILTALT: Ubaydullah Hussain, her med advokat John Christian Elden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Ubaydullah Hussain tiltalt for terrorrekruttering

Nekter straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha vervet flere fremmedkrigere, melder TV 2. Det er første gang noen en tiltalt for terrorrekruttering i Norge.

Hussain ble pågrepet og siktet i desember i fjor, etter en flere måneder lang etterforskning. Han har vært mistenkt for å ha rekruttert minst sju navngitte personer til ekstremistgruppa IS.

«Han tilrettela og organiserte reiser for personer som sluttet seg til eller forsøkte å reise til ISIL i Syria», står det i tiltalen.

- Tilretteleggelsen bestod blant annet av rådgivning om reiserute, praktiske forhold og behov, innkjøp av egnet utstyr og kjøp eller bistand til kjøp av billetter, samt videreformidling av kontaktinformasjon til ISIL-tilknyttet personell, heter det i tiltalen.

- Han kommuniserte med ISIL-tilknyttet personell for å sikre at de reisende ble hentet og transportert over grensen fra Tyrkia til ISIL-kontrollerte områder i Syria.

Forsvarer Ulrik Sverdrup-Thygeson jr i Advokatfirmaet Elden sier Hussain nekter straffskyld for samtlige poster i tiltalen.

- IS-medlem

PST mener Hussain i praksis har var medlem av IS i perioden august 2013 til 8. desember 2015.

- Han omtalte blant annet offentlig ISILs «kalif/emir» Abu Bakr al-Baghdadi som «vår leder» og uttalte offentlig at «de troende strømmer til den Islamske Staten for å fullføre sin aller høyeste religiøse plikt, nemlig Jihad for Allahs skyld, heter det i tiltalen.

Ubaydullah Hussain har vært kjent som talsperson for den islamistiske gruppa Profetens Ummah. I et tidligere fengslingsmøte mot ham hevdet han at han har ønsket å ville forlate organisasjonen.

Materiell støtte

Hussain er også tiltalt for materiell og økonomisk støtte til IS:

* Innkjøp av «stridbekledning og utstyr egnet til militær bruk» fra Equipnor på Ski i Oppegård til nå terrordømte Ishaq Ahmed, samt en ryggesekk, genser og 11 par hansker til samme mann.

* Overføring av ca 27 000 kr som PST mener gikk videre til et ISIL-medlemmer i Syria via Tyrkia og Russland.

Medtiltalt 19-åring

Han er også tiltalt for å rekruttert to norske konvertitter, Thom Alexander Karlsen, som endte med å bli drept i Syria, og en 19-åringen som nå er tiltalt sammen med ham.

PST mener mannen var på vei til Syria for å slutte seg til Den islamske stat (IS) da han ble stanset og pågrepet på flyplassen Landvetter utenfor Göteborg i fjor sommer. Den den gang 18 år gamle gutten ble fulgt av journalist Adel Khan Farooq, som fulgte dem som en del av han og Ulrik Imtiaz Rolfsens dokumentarfilmprosjekt om Profetens Ummah.

19-åringens forsvarer Javed Shah sier til Dagbladet at mannen nekter straffskyld.

PST beslagla opptakene fra turen til Göteborg, men Høyesterett slo fast at de ikke kunne bruke opptakene.

- Filmprosjektet er i kjernen av undersøkende journalistikk, hvor allmennheten har behov for kunnskap og innsyn. Et effektivt kildevern er helt avgjørende for at filmen skal gjennomføres, het det i kjennelsen den gang.

Hussain er tiltalt etter straffelovens 147 d., som blant annet gjelder rekruttering til terror. I bestemmelsen heter det: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Hussain er også tiltalt for å ha truet et vitne i etterforskningen av saken mot den nå medtiltalte 19-åringen, og for å inneha et elektrosjokkvåpen.