Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ubegripelig at noen vil sette en liten kanin ut for å sulte ihjel

Dyrebeskyttelsen greier sjeldent å spore opp eierne som forlater dyrene.

SKJULT UNDER TRAPPA: Tore Engelid og de andre beboerne i en boligblokk på Høybråten oppdaget i formiddag et forlatt bur med en død kanin under trappa ved inngangen til huset. Foto: TORBJØRN GRØNNING
SKJULT UNDER TRAPPA: Tore Engelid og de andre beboerne i en boligblokk på Høybråten oppdaget i formiddag et forlatt bur med en død kanin under trappa ved inngangen til huset. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - Er det noen som kjenner igjen en liten, hvit kanin i et blått bur?, spør Tore Engelid.

I formiddag oppdaget Engelid og de andre beboerne i boligblokka på Høybråten et bur med en død kanin under trappa. Kaninen hadde verken mat eller vann.

Dessverre ingen uvanlig syn, ifølge Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus (DOOA).

Organisasjonen får gjennom hele året en rekke henvendelser fra folk som oppdager forlatte og vannskjøtede dyr.

Sultet ihjel
Det var vaktmesteren som fant det døde dyret under trappa til inngangspartiet og kontaktet Engelid, som er aktiv i Dyrebeskyttelsen.

- Buret sto godt skjult, slik at det var umulig å se det hvis man ikke fysisk befant seg under trappa, sier Engelid.

I ettermiddag tok han med kaninen til veterinæren for å fastslå dødsårsaken.

- Det viste seg at kaninen rett og slett hadde sultet i hjel. Det er vanskelig å anslå hvor lenge den har stått i det buret eller hvor gammel den er, men det virker som et ungt dyr. Det er helt ubegripelig at noen vil sette ut en liten kanin for å dø.

Verken kaninen eller buret hadde noe form for identitetsmerker. Engelid tror derfor det vil bli nærmest umulig å finne dyrets eier.

- Noen må jo vite hvem som eide den, men de vil vel ikke stå fram. Finner vi den som har gjort det, skal vedkommende politianmeldes.

Får ikke tilbake dyrene
Mange ringer Karen Andersson og Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus når de finner forlatte dyr. Mørketallene er likevel store, ifølge henne.

- Dette er ingenting som er spesielt for høsten. Det skjer hele året. Men det er likevel sjeldent så grotesk som i dette tilfelle. Når man gjemmer et dyr på denne måten, er det ganske tydelig hva hensikten er, sier hun og fortsetter:

- Som oftest finner man dyrene i bur, esker og bager rundt omkring på mer åpne steder. Det virker som om eierne har et lite håp om at de skal bli funnet.

Organisasjonen bruker mye ressurser på å spore opp dyrenes rette eier. Men de blir ikke levert tilbake.

- Og nei, du. Finner vi vannskjøtede dyr som har blitt dumpet, skal de ikke tilbake til eierne. Vi anmelder dette til politiet og varsler både Dyrevernsnemda og Mattilsynet.

Får hjelp av politiet
Hoppende fri, fastbundet eller plassert i esker blir katter, kaniner, marsvin og rotter funnet forlatt over hele landet.

Finner du et dyr som du tror har blitt dumpet, råder Andersson å ta kontakt med den lokale dyrebeskyttelsen.

- Om vi ikke kan gjøre noe direkte, kan vi tipse publikum om hvor de kan henvende seg, sier hun og utdyper:

- Politiet har vanligvis ikke ressurser til å ta sånne saker. Noen ganger, gjerne på mindre steder, kan de likevel være veldig behjelpelig både hvis man finner og mister et dyr.

SULTET IHJEL: Da den hvite kaninen ble funnet, var det verken mat eller vann i buret. Det er ukjent hvor lenge buret har stått under trappen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
SULTET IHJEL: Da den hvite kaninen ble funnet, var det verken mat eller vann i buret. Det er ukjent hvor lenge buret har stått under trappen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling