Ubegripelig av Sponheim

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Landbruksminister Lars Sponheim har satt sinnene i kok i mange kystkommuner etter at han har opphevet boplikten på en eiendom i Lillesand. Lokalpolitikerne mener at Sponheims avgjørelse vil skape presedens, og føre til en strøm av søknader fra huseiere i samme situasjon. Det vil uthule boplikten for helårsboliger i ettertraktede feriekommuner, og store deler av den fastboende befolkningen vil forsvinne. Derfor har en rekke kommuner innført såkalt nullkonsesjon.
  • Det er en underlig avgjørelse Sponheim nå har tatt. Det er mulig avgjørelsen ikke har noen ting å gjøre med at den aktuelle selgeren og hans familie er kjente partifeller av Sponheim. Han hevder også at avgjørelsen ble tatt av embetsverket uten den politiske ledelsens viten. Det høres merkverdig ut i en sak som er avslått av alle lokale instanser, Landbruksdepartementet og av Sivilombudsmannen, og som er velkjent fra media. Etter enda en klage omgjorde departementet sin tidligere beslutning.
  • Men Sponheim står urokkelig fast på vedtaket, og skjelte nærmest ut en delegasjon fra Lillesand bystyre som kom for å klage sin sak. Det skjer av en leder i et parti som hyller lokaldemokratiet. Nå valser Sponheim det ned, og det i arrogante vendinger han har gjort til sin personlige stil. At dette må være et problem for Venstre, får så være. Men det rammer hele regjeringen, som må stå ansvarlig for det Sponheim har gjort. Det er alvorlig, for i denne saken er opprøret like stort i alle de tre regjeringspartiene.
  • På sin pressekonferanse sist uke avviste statsminister Bondevik at denne saken kan sette bosettingen i deler av kystkommunene på spill. Da hadde han åpenbart ikke satt seg inn i saken. Når han nå har gjort det, må han sørge for at Sponheim finner en vei ut av det uføret han har brakt seg selv og regjeringen opp i. Vi kan ikke begripe at Bondevik kan leve med dette vedtaket.