Finnmark

- Ubegripelig. Har Støre mistet et år?

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre viser til «tidligere uttalelser» når det gjelder framtida for Troms og Finnmark. Det gir overhodet ingen mening, tordner fylkesordfører Ivar B. Prestbakkmo (Sp).

ØNSKER KLAR TALE: Fylkesordfører Ivar B. Prestbakkmo (Sp) advarer mot vingling i spørsmålet om oppløsning av Troms og Finnmark. Det vil bare føre til økt usikkerhet. Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune
ØNSKER KLAR TALE: Fylkesordfører Ivar B. Prestbakkmo (Sp) advarer mot vingling i spørsmålet om oppløsning av Troms og Finnmark. Det vil bare føre til økt usikkerhet. Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tvetydighet og uklare signaler fra Arbeiderpartiets ledelse skaper ny usikkerhet i Troms og Finnmark. Hva er det de egentlig vil?

Fylkesordfører Prestbakkmo i Troms og Finnmark slår på tråden etter å ha lest i Dagbladet at Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre ikke vil intervjues eller garantere at det forhatte fylket blir oppløst med en rødgrønn valgseier til høsten.

I stedet viser Støre - etter at saken ble publisert - til sine tidligere uttalelser, der han blant annet i 2019 sa følgende til iFinnmark:

- I motsetning til regjeringen vil Arbeiderpartiet lytte til folk. Kommer vi til makta i 2021 vil vi høre på folket i Finnmark. Det betyr hvis fylkestinget går imot sammenslåingen av Troms og Finnmark, og med særlig vekt på hva ordførerne i Finnmark mener, vil Arbeiderpartiet åpne for å endre vedtaket. Men vi har respekt for at det skal de folkevalgte i Finnmark uttale seg om i 2021. Da vil vi lytte.

- Ubegripelig

Prestbakkmo, som er andrekandidat for Senterpartiet i Troms i høstens stortingsvalg, lurer nå på om Støre tror verden har stått stille siden 2019. For siden den gang har Troms og Finnmark rukket å bli slått sammen - og vedtatt med overveldende flertall å bli oppløst.

Problemet er bare at det ikke er flertall på Stortinget for noen oppløsning - før en eventuell rødgrønn valgseier til høsten.

- Forutsetningene Støre ga i 2019 er oppfylt, derfor blir det veldig uklart når han svarer som han gjør. Han ber nå om at noen forutsetninger skal oppfylles som allerede er oppfylt. Det er et år siden et solid flertall i fylkestinget vedtok at man ønsket å oppløse, og så etterlyser han hva fylkestinget mener? spør Prestbakkmo og må lete etter ordene.

- Det er ubegripelig. Det er vanskelig å forstå.

«Mistet et år?»

- Tror du ikke Støre har fått med seg at fylkestinget har sendt en søknad om å bli oppløst?

- Jeg er helt sikker på at han har fått det med seg. Derfor er det helt uforståelig det han sier. Da har i så fall Støre «mistet et år» - og det er betenkelig.

- Hva savner du fra en som ønsker å bli statsminister i en regjering der Senterpartiet også er med?

- Det er å si at signalet fra Troms og Finnmark er krystallklart: Man ønsker å deles. Og det har vi tenkt til å gjennomføre.

- Han burde garantere en oppløsning?

- Absolutt. Ellers kan det oppstå mistanke om at man ligger på været og at det kanskje dukker opp noe som peker i en annen retning. Det er ikke slik man styrer et land, man leder, sier Ivar B. Prestbakkmo.

- Bare tull og spill

Cecilie Myrseth, Ap-topp fra Troms, reagerer på kritikken fra Prestbakkmo.

- Dette er bare tull og spill fra Senterpartiet. Jeg skjønner at Ivar B. Prestbakkmo gjerne vil komme på Stortinget etter valget, men han kan ikke ha et så lemfeldig forhold til fakta. Dette spillet har vi sett fra Senterpartiet lenge - jeg trodde vi var ferdige med det. Ap, Sp, og SV er enige i denne saken, vi vil at Finnmark skal få løsrive seg, dersom finnmarkingene ønsker det. Nå må vi ha fokus på å vinne valget, framfor å konstruere en konflikt mellom Ap og Sp som ikke er der, sier Myrseth til Dagbladet.

- Arbeiderpartiet er veldig tydelig i denne saken. Fylkestinget i Troms og Finnmark har søkt om en opphevelse. Det støtter vi Arbeiderpartiet. Vi lytter til de lokale stemmene, legger hun til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer