OVERVÅKET: Petter Nome ledet i 2003 en stor demonstrasjon mot invasjonen av Irak. Her snakker han til folkemassen på Youngstorget. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet
OVERVÅKET: Petter Nome ledet i 2003 en stor demonstrasjon mot invasjonen av Irak. Her snakker han til folkemassen på Youngstorget. Foto: Andrea Gjestvang/DagbladetVis mer

- Ubehagelig å vite at vi kan ha blitt overvåket

Sier Petter Nome, som har ledet flere demonstrasjoner ved USAs ambassade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mine første tanker om denne saken er at den slett ikke overrasker meg som følge av den paranoide overvåkningskulturen president Bush satte i gang, sier Petter Nome til Dagbladet.

Han engasjerte seg sterkt mot USAs invasjon av Irak, og sto i spissen for en stor Irak-demonstrasjon med flere tusen mennesker i 2003. Engasjementet kostet han programleder-jobben i Sommeråpent, men var fra 2006 til 2008 tilbake i NRK som programleder i Frokost-TV.

- Ubehagelig å bli overvåket - Men at norske eksansatte i PST går inn i et samarbeid med amerikanske myndigheter er absolutt i en gråsone, og jeg er enig med Frp-eren som mener dette bør politietterforskes, sier Nome videre.

Han mener det er høyst sannsynlig at han selv har blitt overvåket av gruppen kalt Surveillance Detection Unit (SDU).

- Men det er jo viden kjent at jeg ikke er en terrorist, men det er alltid ubehagelig å bli overvåket. Hvis de har overvåket demonstrasjoner og jeg har vært i spissen for en, så har de nok overvåket meg, mener Nome.

Han understreker at han i etterkant har fått reise til USA og deltatt på arrangementer ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

- Uryddig - Det er forståelig at man vil avverge eventuelle terrorangrep, men overvåkning må skje innenfor et regelverk. Her virker det som at de har holdt på uten at det er klarert med norske myndigheter.

BRENTE FLAGGET: Utenfor den amerikanske ambassaden tente demonstrantene i 2003 det amerikanske flagget. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
BRENTE FLAGGET: Utenfor den amerikanske ambassaden tente demonstrantene i 2003 det amerikanske flagget. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX Vis mer

- Jeg synes det er uryddig av norske eks-politifolk om man har latt seg leie ut nærmest som leiesoldater for amerikanerne, sier Petter Nome til Dagbladet.

Under Irak-demonstrasjonen han ledet i 2003 var det sammenstøt mellom en gruppe demonstranter og politiet. Nome har alltid understreket at han forsøkte å stoppe urolighetene, men kan ikke utelukke at det kan ha ført til at enkelte av demonstrantene er ført i amerikanernes register.

- Om de har overvåket tenåringsgutter har de kastet bort tida, men politifolk kan jo bli litt paranoide og registrere i hytt og pine, sier Nome til Dagbladet.

- Ikke redde Også Line Khateeb fra Palestinakomiteen mener de kan ha blitt overvåket av gruppen.

- Det er alltid veldig ubehagelig å høre at man har blitt overvåket, sier Line Khateeb fra Palestinakomiteen.

Hun har ikke tidligere hørt om overvåkningen.

VOLDELIG: Demonstrasjonen i 2003 utviklet seg  til en regelrett slåsskamp mellom en gruppe demonstranter og politiet. Foto: Arash A. Nejad/Scanpix
VOLDELIG: Demonstrasjonen i 2003 utviklet seg til en regelrett slåsskamp mellom en gruppe demonstranter og politiet. Foto: Arash A. Nejad/Scanpix Vis mer

- Det har ikke vært noe mønster i forhold til hvem som har demonstrert og hvem som ikke har sluppet inn i USA, sier Khateeb.

Palestinakomiteen har hatt flere demonstrasjoner utenfor den amerikanske ambassaden.

- Vi er ikke redd for å vise hva vi står for, men man bør granske dette, sier Khateeb.

- Helt feilslått Den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam tror ikke hans organisasjon Iran Human Rights er mål for overvåkning.

- Jeg vil ikke tro det. De gangene vi har hatt markeringer mot dødsstraff har vi sett folk fra den iranske ambassaden med foto- og videokamera, men jeg har ikke registrert noen fra amerikanske eller norske myndigheter, sier han til Dagbladet.

- Man kan jo ikke utelukke det, men vår opplevelse er at våre markeringer har handlet om menneskerettigheter og aldri blitt voldelige. Om jeg har blitt lagt til i et amerikansk terrorregister tenker jeg det er helt feilslått og jeg vil egentlig ikke tro det, sier Amiry-Moghaddam.

STOR: Flere tusen møtte opp for å demonstrere mot invasjonen av Irak.
Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
STOR: Flere tusen møtte opp for å demonstrere mot invasjonen av Irak. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX Vis mer
- IKKE REDDE: Palestinakomiteen mener de kan ha blitt overvåket. Her fra en demonstrasjon i mai etter Israels bording av konvoien på vei til Gaza med humanitær hjelp.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
- IKKE REDDE: Palestinakomiteen mener de kan ha blitt overvåket. Her fra en demonstrasjon i mai etter Israels bording av konvoien på vei til Gaza med humanitær hjelp. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer