Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ubehagelig for amerikanerne

BERLIN (Dagbladet): - Jeg liker å provosere, og «Rosewood» er en ubehagelig film for amerikanerne, sier regissøren John Singleton. I går bølget negermassakren over filmlerretet i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er ung, svart og selvbevisst, og med filmer som «Boyz N The Hood» og «Higher Learning» har han nådd et stort publikum både blant svarte og hvite. I sin siste film «Rosewood» behandler han et tema som har vært hysjet ned i USA i årevis. Massakren av negrene i byen Rosewood i 1923.

Brennbart tema

- Mange hvite skuespillere kviet seg for å ta en rolle i en film med et sånt tema. De ønsker ukontroversielle filmer og ikke minst gode penger for en rolle. Dette er jeg vant til, og kaller dem cartoon-skuespillere. Men jeg føler meg «pissed off» når kjente svarte skuespillere ikke vil spille i en så viktig afroamerikansk film fordi de ikke får penger nok, sier Singleton.

Den første uka i januar 1923 ble den blomstrende svarte byen i Florida brent ned til grunnen av rasende hvite amerikanere fra nabobyen. En hvit kvinne hadde satt ut ryktet om at hun var voldtatt og prylt av en neger. De svarte ble drept for fote og resten flyktet inn i skogene.

Fortiet

Historien ble først kjent i april 1994 gjennom en 60 minutters dokumentarfilm. Både hvite og svarte har holdt den grusomme hendelsen skjult.

- I Amerika finnes det mange sånne historier å fortelle. Men amerikanere liker ikke å se egne dårlige sider på film. De vil helst lene seg bakover i TV-stolen og beklage seg over hvor hjerteløst andre nasjoner oppfører seg, sier John Singleton.

Han mener det ikke er mange av de kjente filmskaperne som lager film av lidenskap slik som ham. De fleste har kommersielle grunner. Amerikanernes slavehandel er et stort prosjekt han har foran seg.

Svarte helter

Ving Rhymes spiller filmens svarte helt, Man, som redder kvinner og barn.

- Amerikansk film har ikke mange svarte helter. For første gang ser vi svarte mennesker som kjemper sin egen kamp, sier Ving Rhymes.

- Vanligvis er det hvite helter som beskytter de svarte. Historien er relevant også i dag. For bare et år siden beskyldte den amerikanske kvinnen Susan Smith en svart mann for å ha stjålet bilen hennes og kidnappet barna. Det ble en stor sak og det viste seg at hun selv hadde drept barna.

John Voigt har rollen som den ene «snille» hvite mannen i filmen. Men Rhymes sier at han var uenig med Voigt i om den hvite kjøpmannen egentlig var så snill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media