- Ubehagelig for amerikanerne

BERLIN (Dagbladet): - Jeg liker å provosere, og «Rosewood» er en ubehagelig film for amerikanerne, sier regissøren John Singleton. I går bølget negermassakren over filmlerretet i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han er ung, svart og selvbevisst, og med filmer som «Boyz N The Hood» og «Higher Learning» har han nådd et stort publikum både blant svarte og hvite. I sin siste film «Rosewood» behandler han et tema som har vært hysjet ned i USA i årevis. Massakren av negrene i byen Rosewood i 1923.

Brennbart tema

- Mange hvite skuespillere kviet seg for å ta en rolle i en film med et sånt tema. De ønsker ukontroversielle filmer og ikke minst gode penger for en rolle. Dette er jeg vant til, og kaller dem cartoon-skuespillere. Men jeg føler meg «pissed off» når kjente svarte skuespillere ikke vil spille i en så viktig afroamerikansk film fordi de ikke får penger nok, sier Singleton.

Den første uka i januar 1923 ble den blomstrende svarte byen i Florida brent ned til grunnen av rasende hvite amerikanere fra nabobyen. En hvit kvinne hadde satt ut ryktet om at hun var voldtatt og prylt av en neger. De svarte ble drept for fote og resten flyktet inn i skogene.

Fortiet

Historien ble først kjent i april 1994 gjennom en 60 minutters dokumentarfilm. Både hvite og svarte har holdt den grusomme hendelsen skjult.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer