FAREN IKKE OVER: De siste dagene har uværet rast over det meste av landet, som her i Tromsø. Nå truer uværet lenger sør. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
FAREN IKKE OVER: De siste dagene har uværet rast over det meste av landet, som her i Tromsø. Nå truer uværet lenger sør. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

Uberegnelige stormkast og snøvær nærmer seg kysten

- Ikke la gjenstander ligge løse, råder meteorolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo forteller til nettstedet storm.no at folk på kysten fra Sogn og Fjordane til Nordland må forberede seg på kraftig uvær - også i fortsettelsen.

- Man må bare passe på at man ikke lar gjenstander ligge løse, sier hun til Dagbladet.

Polare lavtrykk
Etter ei uværsnatt av de sjeldne, da busser regelrett blåste av veien på Sunnmøre, frykter meteorologen en fortsatt værhard ettermiddag og natt langs store deler av kysten.

- Det viktigste å formidle, er at det kan bli kraftige snøbyger, og vind i tilknytning til dem, sier Aabrekk.

Årsaken er at polare lavtrykk, som er små, men kraftige stormsentre, har bygget seg opp i Norskehavet. Problemet er at disse lavtrykkene er svært uforutsigbare.

- De er så små at vi greier ikke å plukke dem opp med varslingsverktøyene våre, sier Aabrekk.

Midt-Norge utsatt
Likevel kan de bli svært kraftige. En forsmak på dette, fikk vi ifølge Aabrekk i morgentimene i dag, på Vigra på Sunnmøre. Da var vinden helt oppe i 31 meter i sekundet, som tilsvarer sterk storm.

I løpet av ettermiddagen og natta får vi vite hvor mange av de polare lavtrykkene som kommer inn over landet, og hvem som rammes.

- Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal ser ut til å være mest utsatt, sier Mariann Aabrekk.

 STERK VIND:  Vind med orkans styrke veltet et tre ned på dette uthuset på Sørnes utenfor Stavanger.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STERK VIND: Vind med orkans styrke veltet et tre ned på dette uthuset på Sørnes utenfor Stavanger. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer