Uberørt av ofrenes lidelser

Shahid Rasools ofre er påført store lidelser og en vanskelig hverdag. Flere sliter med angst og depresjon. Men selv synes han å være uberørt av de skader han har forårsaket hos sine ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble den beryktede Rasool (34) funnet skyldig i over 100 kriminelle forhold, og dømt til ubetinget fengsel i 12 år og inntil fem års sikring for utpressing, ran, trusler og vold.

«Shahid Rasool er funnet skyldig i en rekke handlinger som i alle fall i det ytre framtrer som sadistiske,» konkluderer Oslo byrett.

Ifølge dommerne har han påført flere mennesker lidelser over lang tid - uten at han sjøl følelsesmessig synes å være berørt av de skader han har forårsaket hos sine ofre.

Anket straks

34-åringen møtte glattbarbert, smilende og tilsynelatende i godt humør kl. 10 i Oslo byrett i går.

Det tok tre og en halv time å lese opp dommen på 164 sider. Flere ganger dro han på smilebåndet.

Rasool nektet å kommentere dommen, men reiste seg etter at byrettsdommer Thorleif Waaler var ferdig med maratonopplesningen og anket til lagmannsretten på alle punkter.

Delvis sammen med medtiltalte, en 28-åring som fikk tre og et halvt års fengsel, må Rasool betale til sammen ca. 650000 kroner i erstatning og oppreisning til ofrene.

En triumf

For Oslo-politiet og aktorene, politiadvokat Nicolai Bjønness og politiadjutant Reidar Bruusgaard, er dommen en stor triumf. De har fått gjennomslag stort sett hele veien.

Preventiv

Bjønness sier til Dagbladet:

- Jeg håper denne dommen vil virke allmennpreventivt i det miljøet Rasool har vanklet. Vi har nedlagt betydelig tid og ressurser i denne saken, og er tilfreds med at retten har tatt vår påstand til følge, understreker aktor.

Forsvarer Fridtjof Feydt går knallhardt ut mot dommen:

- Retten har enten systematisk oversett, unnlatt å kommentere eller bortfortolket en rekke av våre vitner på de fleste punkter i tiltalen. Domsgrunnene er enten mangelfulle eller uriktige, hevder Feydt.

Samfunnsfare

I premissene skriver byretten at Rasool har vist et fast og forbrytersk forsett:

«Kriminalitetsmønsteret i denne saken representerer etter vår oppfatning en betydelig samfunnsfare, og den har bidrattt til en generell utrygghet for mange mennesker.»

Varektekt

Rasools medtiltalte har sittet to år og 17 dager i varetekt, og har bare tre måneder igjen før han har sonet ferdig gårsdagens dom.

- Jeg har norgesrekord i varetekt, hevder han.

Han begjærte seg løslatt. Kjennelsen faller i dag.