Cecilies (30) skrekkopperasjon:

- Ubeskrivelig hvor smertefullt det var

1. juni 2020 la Cecilie Mortensen seg under kniven for en brystforstørrelse. Det skulle hun angre på. - Det ble satt nye sting i hvert bryst uten bedøvelse.

SPART: Cecilie Mortensen hadde spart lenge til operasjonen. Prosessen har vært tung og hun kjenner på skyldfølelse. Foto: privat
SPART: Cecilie Mortensen hadde spart lenge til operasjonen. Prosessen har vært tung og hun kjenner på skyldfølelse. Foto: privat Vis mer
Publisert

Sommeren 2020 ble danske Cecilie Mortensen (30) operert på en klinikk i Skåne Sverige. Rundt ti dager etter opplevde hun komplikasjoner.

- Det kom væske fra såret med gult puss og veldig vond betennelseslukt, sier Mortensen til Dagbladet.

Det var danske BT som omtalte saken først.

Hun sender bilder og video til kirurgen og et par dager seinere møtter hun opp på kirurgens egne klinikk i København.

- I utgangspunktet skulle jeg egentlig ta ut stingene. De ble ikke fjernet, men det ble satt nye sting i hvert bryst uten bedøvelse.

Må tilbake i legestolen

Kirurgen sier til Mortensen at årsaken til at hun ikke får bedøvelse, er for å unngå at det skal komme bakterier i såret.

De neste dagene følger hun nøye med på såret og unngår å røre og løfte på brystene. Hun oppdaterer kirurgen om hvordan såret gror, men tre uker etter operasjonen må hun tilbake i legestolen.

Selv om hun ikke har hatt smerter, er det fuktig og væske ved sårene.

- Jeg var veldig nervøs på forhånd. Jeg hadde med faren min, som er tidligere operasjonssykepleier fra militæret.

Tårene rant

Faren må stå utenfor rommet mens Mortensen blir undersøkt på nytt. Kirurgen mener de må sette opp ny time for å fjerne implantatene. En skuffet Mortensen ønsker ikke å gjøre det, og han kommer med et alternativ. De kan prøve å sy sting igjen.

Kirurgen syr hennes venstre bryst, igjen uten bedøvelse.

- Det gjør utrolig vondt og jeg gråt, tårene bare rant. Min far sto rett utenfor døra og kunne høre meg prøve å ikke skrike.

Etter det er over har Mortensen så vondt at hun så vidt klarer å ta på seg sports-bh-en og må ha hjelp fra far. På bilturen hjem kjenner hun på kroppen hver lille bevegelse bilen gjør.

- Jeg kan ikke beskrive hvor smertefullt det var.

SYDD STING: Dagen etter Mortensen får sting for andre gang tar hun bildet. Foto: Privat.
SYDD STING: Dagen etter Mortensen får sting for andre gang tar hun bildet. Foto: Privat. Vis mer

Stingene ble fjernet

Dette blir siste gang Mortensen går til kirurgen. Hun er redd og føler seg utrygg. Litt over ei uke etterpå oppsøker hun sin egen lege, da det er et gap under hennes venstre bryst. Hun sendes til legevakten for å fjerne stingene. De henviser henne også to ganger til sykehuset som blir avvist.

Dagbladet har vært i kontakt med kirurgen om Mortensens historie både over telefon og e-post. Han har foreløpig ikke kommentert saken.

Til danske BT henviser kirurgen til sin taushetsplikt som lege, selv om Mortensen har gitt han fullmakt til å uttale seg om hennes pasientforløp hos han og på klinikken. Han mener den ikke er tilstrekkelig.

I en e-post til BT skriver han at man kan sy enkelttråder i et sår uten bedøvelse.

- Hvis det er behov for å sette en tråd i sår, huden er tynn og det er et implantat rett innenfor såret, så kan såret enkelt sys sammen uten lokalbedøvelse. Det er ikke noe galt med det og noen ganger kan lokalbedøvelse være mer smertefullt enn å sette inn en tråd, skriver han.

Må ta ut et av implantatene

Gjennom hele perioden har Mortensen gått på flere antibiotikakurer.

For 30-åringen blir det en utfordring å finne noen som kan hjelpe henne, både offentlig og privat. Rundt fem uker etter operasjonen finner de en spesiallege som klarer å få henne inn til sykehuset.

- De tar ut venstre implantat da de er redde for at det har vært infeksjon i brystet siden såret hadde vært åpent lenge. Da de ser inn i den venstre brystlommen er det ikke tegn til infeksjon, forklarer hun.

De setter ikke inn implantatet igjen, brystet må gro fra innsida og ut. De veileder henne i hvordan å rengjøre såret og hun går regelmessig til oppfølgning på sykehuset. I slutten av november har brystet grodd fullstendig.

Mistet garantien

Hele prosessen har vært krevende for Mortensen, men hun kjenner også på ansvar og at hun har gjort feil.

- Før operasjonen hadde jeg røyket litt og det skal du ikke gjøre. Da mister du retten til garanti om det oppstår komplikasjoner. Jeg fortalte det til kirurgen og han sa at jeg mistet garantien og det godtok jeg.

I februar 2021 ble Mortensen sykmeldt på grunn av stress og depresjon.

- Jeg går fortsatt til psykolog den dag i dag og det har vært tøft for privatlivet mitt. Det har vært vanskelig å akseptere seg selv og egen kropp.

Hun måtte også få seg ny jobb, da hennes daværende jobb utgjorde en risiko for infeksjon mens såret grodde.

I dag har Mortensen fortsatt bare et implantat i høyre bryst.

Risiko for komplikasjoner

- Alle kirurger som har operert mye har opplevd komplikasjoner. Det å bevare et godt lege-pasientforhold og trygge pasientene hvis noe uønsket skjer er en viktig del av det å være kirurg.

Det skriver leder for Norsk plastikkirurgisk forening og overlege, Lars Frich, i en e-post til Dagbladet.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, da det kan være deler av sykdomshistorien som overlegen ikke kjenner til, som er av betydning.

- Det hører derfor med som forberedelse til et inngrep å gå gjennom mulige komplikasjoner med pasientene. Risikoen for komplikasjoner og sårtilhelingsproblemer er betydelig økt hvis pasienten har røykt før et inngrep.

Frich påpeker at i slike tilfeller er det kirurgen som er den profesjonelle part som må sette foten ned hvis inngrepet har uakseptabel stor risiko.

Færreste vil syns det er greit

Overlegen forklarer at ved mistanke om en overflatisk sårinfeksjon med lett sprik i såret, er vanligvis førstevalget antibiotika. I tilfeller hvor innlegget er synlig er det ofte vanskelig å bli kvitt infeksjonen med antibiotika. Da kan kan det være nødvendig å fjerne implantatene.

Til bruken av bedøvelse eller ikke, svarer overlegen:

- Ubehaget med å sy ett sting eller sette en sprøyte for og deretter sy ett sting, vil være ganske likt. Men dette er noe helt annet og jeg tror de færreste ville syns det er greit å lukke et såpass stort står - her er det vel 9 til 10 sting - uten bedøvelse, sier han.

Frich legger til at hvis en først har åpnet et sår på grunn av infeksjon eller såret har åpnet seg selv vil man ofte la være å lukke det igjen fordi det er høy risiko for at infeksjonen blusser opp igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer