VANNSKJØTTET: Denne polarhunden var i så dårlig form at den ikke klarte å gå på egen hånd. - For denne var det bare snakk om dager før den ville vært død, sier Anne Helene Aasheim i Dyrebeskyttelsen på Kongsberg. Foto: DYREBESKYTTELSEN
VANNSKJØTTET: Denne polarhunden var i så dårlig form at den ikke klarte å gå på egen hånd. - For denne var det bare snakk om dager før den ville vært død, sier Anne Helene Aasheim i Dyrebeskyttelsen på Kongsberg. Foto: DYREBESKYTTELSENVis mer

- Ubeskrivelig og tragisk

Femten hunder ble hentet av Dyrebeskyttelsen og Mattilsynet på en gård i Lardal i går. De sto i egen avføring og var uten mat og vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I går ble femten blandingshunder, hovedsakelig med en blanding av husky hentet av Dyrebeskyttelsen og Mattilsynet på en gård i Lardal kommune i Vestfold.

Hundene sto og tråkket i egen avføring, og mange var bundet i lenker i bakgården uten tilgang til mat og vann.

Eieren ba om hjelp Hundene har ifølge Anne Helene Aasheim ved Kongsberg Dyrebeskyttelse vært vannskjøttet over lengre tid.

I forrige uke tok hundeeieren selv kontakt med dyrebeskyttelsen og uttrykte et ønske om hjelp og at hundene skulle omplasseres.

- Dette har foregått over et langt tidsrom, men problemet har eskalert etter at eieren ble lagt inn på sykehus. Han har nok ikke vært i stand til å ta ordentlig vare på hundene på mange år, sier hun til Dagbladet.

- Ubeskrivelig og tragisk Hun beskriver synet som møtte dem på gården i Lardal i går som ubeskrivelig og tragisk, men hun tror at alle hundene skal overleve til tross for at de var i svært dårlig forfatning.

- Jeg tror ikke noen av dem må avlives. Hundene var reserverte og tilbakeholdne, men ikke aggressive. Ingen av dem er vant til å gå i bånd og flere av dem måtte bæres til bilene fordi de ikke orket å gå på egenhånd, sier Aasheim.

- Bare snakk om dager Eieren skal ha delegert ansvaret for hundene til en kamerat da han ble lagt inn på sykehus, men dette skal ikke ha vært tilstrekkelig.

Den ene hunden hadde et avrevet øre og var veldig syk og svak.

- Den ene var så dårlig at den måtte bæres til bilen, og da den endelig fikk litt vann kollapset den. Den var bleik og full av infeksjoner, og ble tatt øyeblikkelig til veterinær. For denne var det nok bare snakk om dager før den hadde vært død, forteller Aasheim.

- Meld fra! Selv om det tross alt gikk bra i denne saken understreker Aasheim at man ifølge Dyrevernsloven er pliktig å melde fra om slike forhold.

- Det er bedre å melde fra én gang for mye enn én gang for lite, sier hun.

En stor Facebook-aksjon ble igangsatt for å få til en midlertidig omplassering av hundene.

- Trudes omplassering i Hvittingfoss tok åtte hunder med en gang og har bidratt til å ordne midlertidig stell av de aller fleste hundene, forteller Aasheim.

— Vi er nå på jakt etter permanent omplassering også, sier Veronica Skansen fra Holmestrand, som har tatt på seg formidlingsdelen av aksjonen, til Laagendalsposten.

UBESKRIVELIGE FORHOLD: Hundene måtte kjempe om det lille som ble gitt de av mat, og flere sto bundet slik at de ikke hadde tilgang til vann. Foto: DYREBESKYTTELSEN
UBESKRIVELIGE FORHOLD: Hundene måtte kjempe om det lille som ble gitt de av mat, og flere sto bundet slik at de ikke hadde tilgang til vann. Foto: DYREBESKYTTELSEN Vis mer