Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG

- Ubeskrivelig

Toppene i Miljøpartiet De Grønne jubler. Nå skal flere kommuner kopiere Oslo, sier talsperson Arild Hermstad.

STOR BEGEISTRING: MDG-toppene Arild Hermstad og Hanna E. Marcussen var fra seg av begeistring etter at den første prognosen ble offentliggjort. Vis mer

SENTRALEN (Dagbladet): Med forhåndsstemmene i Oslo opptelt er MDG den store vinneren, med nesten 17 prosent.

På partiets valgvake i Oslo leverte miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg en flammende tale, hvor hun blant annet proklamerte: «VI ELSKER BOMRINGEN!»

Berg møter Dagbladet kort tid etter talen.

- Det er helt fantastisk. Det at det går an å gjennomføre radikal miljøpolitikk, som vi har gjort de siste fire åra, i Oslo, og øke i oppslutning, det viser at vi kan kutte klimagassutslipp, og vi kan endre verden, hvis vi gjør de rette prioriteringene, sier hun.

- I talen din sa du at det «eneste som er forsvarlig i 2019 er å være radikal». Kan du forklare hva du legger i det?

- Vi har en klimakrise i verden. Vi har 11 år til 2030, og da skal verden ha kuttet 50 prosent av utslippene. Vi har dårlig tid! Å gjøre Oslo utslippsfri innen 2030 er det vi må gjøre for å gjøre vår andel her i byen. Det er ufattelig og ekstremt ambisiøst, men det er helt nødvendig. derfor er det enste ansvarlige å være radikal.

Også nasjonal talsperson Une Bastholm jubler over de foreløpige resultatene.

- Jeg vil takke alle velgere som har stemt på oss. Vi lover å jobbe for at byene våre skal være gode å bo i, for ren luft, for å kutte utslipp, hindre rasering av naturen og ta vare på matjorda, skriver hun i en SMS til Dagbladet via sin pressekontakt.

Bastholm mener partiet har gjort et historisk valg.

- Vi klarte å gjøre en politisk debatt som handlet om bompenger til en debatt om klima og miljø. Dette er en stor seier for barna som har streiket for en bedre klimapolitikk foran Stortinget, fortsetter hun.

MDG: Tidligere SV-politiker Erik Solheim gikk over til Miljøpartiet De Grønne. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Bygd og by

Berg ser nå fram til flere grønne kommuner.

- Vil MDG prøve å gjøre det samme som de har gjort i Oslo i andre kommuner de gjør det sterkt i?

- Vi har god miljøpolitikk i både byer og bygder rundt omkring. De har gått til valg på sine lokale programmer. Vi har troa på at det er de som kjenner det på kroppen som vet hva som er best for sine lokalsamfunn. Jeg har tro på at det finnes mange gode grønne løsninger som kan bli en realitet rundt omkring i landet, sier hun.

- Er det like lett å gjennomføre grønn politikk ute i bygdene som det er i Oslo?

- Ja! Grønn politikk som er tilpassa det lokalsamfunnet man bor i. Rundt omkring i landet trenger vi flere hurtigladere for elbiler, og jeg tror alle synes det er bra med bedre kollektivtransport.

- MDG gjør det sterkt på hele østlandet. Hva betyr dette for planene om å stanse E18, E6 Oslo Øst og Røatunnelen?

- Vi er veldig tydelige på at vi vil stanse kapasitetsøkende veier inn til byene våre, hvor det å bygge motorveier på kryss og tvers av byen. samtidig som vi skal kutte alle klimagassutslipp i Oslo innen 2030, det henger ikke på greip.

BOMPENGER: Bompengedebatten har preget årets valgkamp, og MDGs Hulda Holtvedt mener det har vært en fordel for partiet. Vis mer

- Ubeskrivelig

Nasjonal talsperson Arild Hermstad er også strålende fornøyd med forhåndsstemmene.

- Det var en ubeskrivelig deilig følelse. Det første tallet er utrolig viktig, for det viser potensialet. Så må vi ha is i magen og se hvor det lander.

- MDG går fram, det gjør også Bompengepartiet. Har bompengedebatten slått ut positivt på begge sider?

- Jeg tror FNB straffer partier som har vært utydelige i bompengesaken. De stjeler velgere fra partier som ikke tør å stå for det de har vedtatt før. Vår suksess skyldes nok både at folk er lei av prat om bompenger, men også at vi har klimastreikere som er redde for framtida sin, mens bompengemotstanderne er mest opptatt av lommeboka sin. Det tror jeg mange har fått med seg.

- Og hvordan vil beboerne i de ulike kommunene merke dette på kroppen?

- Den gode nyhetene er at det som er bra for miljøet også er bra for folkene. Vi skal lage triveligere byer og triveligere tettsteder, samtidig som vi får et bedre grep om klimagassutslippene.

- Og de eventuelle byrådsplattformene rundt om i kommunene, vil de likne på det dere har gjort i Oslo?

- Vi kommer til å prøve å kopiere det vi har gjort i Oslo de siste fire åra andre steder i Norge. Vi håper å havne på vippen i flere byer, så vi kan forhandle fram gode plattformer som gjør at vi får det til.

VALG: På MDGs valgvake er det høye forventninger til kveldens resultat. Eivind Trædal sier seg godt fornøyd med en valgkamp preget av klima og bompenger. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

- Moder jord

Til stede på valgvaken er også tidligere stortingsrepresentant og minister for SV - nå MDG-medlem- Erik Solheim.

- Tenk hvilken fantastisk bragd det er å doble oppslutningen etter å ha styrt Oslo i fire år. bare se på regjeringen - du taper jo nesten alltid oppslutning når du styrer. Her har Lan og de andre gjort en fenomenal innsats, sier han til Dagbladet.

- Hva slags rolle har du i Miljøpartiet nå?

- Jeg håper å kunne hjelpe partiet som medlem fram mot stortingsvalget i 2021. Nå har en grønn bølge begynt å rulle over Norge. All erfaring med Ap og Frp viser at det starter i de store byene, så går det til resten av landet.

- Både i denne valgkampen og ved forrige kommunevalg blusset den såkalte «vannmelon»-debatten om - påstanden om at MDG er «grønne utenpå og røde på innsida». Du er tidligere SV-politiker, men har nå blitt medlem av MDG. Hva sier det om den teorien?

- Jeg mener veldig sterkt at MDG skal være grønne uttapå, og grønne inni. Det er det som vil gjøre partiet sterkt. Det må være et parti som kan samarbeide med Ap, Høyre - med alle, bare du er med på ta vare på moder jord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!