Ubevæpnede palestinske ungdommer drept av israelske soldater

FN vil granske episoden, mens Israel mener videoen er redigert på en tendensiøs måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FN mener de to ungdommene tilsynelatende ikke utgjorde en direkte trussel, og krever etterforskning av skyteepisoden som skjedde under en demonstrasjon i Beitunia på Vestbredden i Palestina.

De to palestinske ungdommene, Muhammad Abu Thahr (15) og Nadim Nuwara (17), ble skutt og drept av grensevakter under en demonstrasjon utenfor Ofer militærfengsel nær Ramallah for en uke siden.

- Ubevæpnet og ingen trussel Israelske myndigheter hevdet først at ingen skarpe skudd ble avfyrt, men så dukket det opp en video som viser de to ungdommene bli skutt før de faller i bakken.

Drapene ble filmet av et sikkerhetskamera i nærheten og menneskerettighetsorganisasjonen Defence for Children International (DCI) la i går ut opptaket på YouTube.

Ifølge DCI viser opptaket tydelig at de to tenåringene var ubevæpnet og at de ikke utgjorde fare for andre da de ble skutt.

- Vi er dypt bekymret over indikasjonene på at de to palestinerne som ble drept både var ubevæpnet og ikke så ut til å utgjøre noen direkte trussel, sier FNs visegeneralsekretær Oscar Fernandez-Taranco.

- FN ber Israel gjennomføre en uavhengig og åpen gransking av de to drapene, og oppfordrer også Israel sørge for at landets sikkerhetsstyrker følger helt grunnleggende prinsipper for våpenbruk, sier Fernandez-Taranco.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Henrettet med overlegg Også amerikanerne, Israels nære allierte, krever granskning.

- Vi følger denne saken tett og har sett videoen. Vi har bedt Israels regjering om ytterligere informasjon, sier en UD-talskvinne Jen Psaki.

- Vi oppfordrer også Israel til å gjennomføre sin egen gransking av denne hendelsen, la hun til.

Palestinske talsmenn anklager israelsk grensepoliti for å ha skutt og drept de to tenåringene med overlegg.

- Guttene var ubevæpnet og utgjorde ingen direkte eller umiddelbar fare for noen, sier Hanan Ashrawi i PLO.

- Vi fordømmer på det sterkeste denne henrettelsen, sier hun.

- Redigert tendensiøst Israel mener videoen er tendensiøs, og Israels forsvarsminister Moshe Yaalon har hevdet at opptaket kunne være klusset med.

- Videoen er redigert på en tendensiøs måte og reflekterer ikke voldsnivået som var gjeldende under uroen, sier Israels forsvarsmakt IDF.