Ubevæpnet og sjanseløs

Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland (53) satt ubevæpnet i kommandobilen da ransmannen uten forvarsel avfyrte flere dødbringende skuddsalver. Skuddene gikk rett inn i frontruten og ut gjennom bakruten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Cirka klokka 08.20 kom den erfarne politimannen Klungland i en av de første politipatruljene til Kongsgaten like ved Domkirken i Stavanger sentrum. Politiet hadde da mottatt ransalarm fem minutter før. Væpnede ranerne hadde slått brutalt til mot pengebeholdningen til Norsk Kontantservice like ved. Arne Klungland skulle lede politiaksjonen.

Alene og ubevæpnet

En sivil politimann ble tatt som gissel av ranerne som voktet plassen foran Hotel Maritime. Han ble truet til å legge seg ned på fortauet av en maskert gjerningsmann med automtvåpen. Mens ransmannen stod på gisselet med den ene foten, løsner han like etterpå flere skudd mot politibilen som står 70-100 meter lenger bort. Operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble skutt og drept momentant med flere skudd fra automatvåpenet. Han skal ha vært i ferd med å ta seg ut av førersetet, men i følge politimester Sønderland er det usikkert om han rakk å komme seg helt ut av bilen da han ble truffet. Politiet bekreftet seint i går kveld at Klungland var ubevæpnet da skuddene falt.

- Han ble avretta på stedet. Han utgjorde ingen trussel mot noen. Han satt inne i bilen synlig merket «Kommandobil». Da kan man bare spekulere i hvorfor de valgte ham, sier visepolitimester Arne Hammersmark i Rogaland Politidistrikt.

Sjokkerte siddiser på vei til jobb i morgentimene ble vitne til at en politimann ble skutt.

- Flere vitner er blitt avhørt, men vi vil ikke gå ut med informasjon om hva de har sagt. Vi vil sjekke deres observasjoner mot det vi vet selv, sier politimester Olav Sønderland.

- En flott mann

Klungland etterlater seg kone, to barn og barnebarn. 53-åringen fra Flekkefjord begynte på Politihøgskolen i 1972, og jobbet som betjent i Oslo i 1974. 1. juli 1975 begynte han på Stavanger Politikammer. Der jobbet han fram til i går morges.

-Han var en flott mann. Veldig skikkelig og ordentlig, sier en av hans tidligere kolleger til Dagbladet.

- En helt spesiell mann, sier en annen.

En sorgtung politimester Olav Sønderland innledet i går ettermiddag pressekonferansen med å fortelle at mannen som hadde mistet livet i møte med de brutale ranerne_var selve sjefen for politioperasjonen.

_Han var kjent som en engasjert rollemodell for veldig mange kollegaer. Han tok seg av nyansatte og studenter og var et forbilde, sa Sønderland.

Utenfor politihuset vaiet flagget på halv stang.

Ville ikke være inne

Arne Klungland ble drept da han var ute i operativ tjeneste. Der han ville være.

- Han ville ikke være på kontoret. Det var der ute, der det skjedde_ han ønsket å bidra. Han ville rett og slett ikke ha en kontorjobb, sier en kollega som jobbet med Klungland på 70-og 80-tallet. Visepolitimester Hammersmark bekrefter Klunglands dedikerte innstilling til jobben.

- Han ønsket å være ute, og være operativ. Han var en helt topp kollega. Godt likt og høyt aktet. Utrolig ivrig på jobben. Klungland hadde stor kapasitet ute i felten, og likte det godt. Han ledet nå seinest i vinter redningsarbeidet på et større skred, sier Hammersmark til Dagbladet.

Sprang til jobb

Klungland var kjent for å være en usedvanlig arbeidskapasitet på «Kammeret». Og få var i bedre form enn 53-åringen. Klungland bodde på Hommersåk utenfor Sandnes. Men det kom ikke på tale å kjøre de tre milene til arbeid i Stavanger sentrum.

- Han sprang og syklet til jobb. I det siste brukte han rulleskøyter, sier Sverre Haga, daglig leder i Sverre Haga Bussreiser til Dagbladet I over 10 år jobbet den anerkjente politimannen som deltidsansatt bussjåfør.

Drept med automatvåpen:Arne Sigve Klungland (53) var politiets operative uteleder da tungt bevæpnede raneer slo til midt i Stavanger sentrum. Klungland ble drept med automatvåpen da han satt i kommandobilen.