- Ubrukelig som statssekretær

SV-statssekretær Kirsti Bergstø overkjørte embetsverket i Jenteforsvaret-saken. Må avsettes ved første anledning, mener Kåre Willoch.

FÅR DET GLATTE LAG: SV-statssekretær Kirsti Bergstø bør avsettes ved første anledning, på grunn av sin rolle i selvforsvarskursskandalen, mener eksstatsminister Kåre Willoch. Foto: SCANPIX
FÅR DET GLATTE LAG: SV-statssekretær Kirsti Bergstø bør avsettes ved første anledning, på grunn av sin rolle i selvforsvarskursskandalen, mener eksstatsminister Kåre Willoch. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kirsti Bergstø har vist seg ubrukelig som statssekretær, og bør avsettes når anledningen byr seg. Det sier tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch til Aftenposten.

Avisa skriver i dag at embetsverket i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i fjor vår varslet statssekretær Bergstø om at de omstridte midlene til selvforsvarskurs for jenter måtte legges ut på anbud, i henhold til reglene. Men Bergstø insisterte på å tildele de flere hundre tusen kronene direkte.

Satte foten ned Departementets byråkrater utarbeidet en utlysningstekst for tildelingen av midlene, fordi prosjektet «må ut på anbud», som de skriver til Departementenes servicesenter. Statssekretær Bergstø, selv tidligere leder for Sosialistisk Ungdom (SU), satte imidlertid foten ned for utlysningen 20. september.

Embetsverket godtok da statssekretærens instruks uten protester. Følgen ble at til sammen 346 000 kroner ble tildelt to organisasjoner med nær tilknytning til SU.

Disse opplysningene kommer fram i minister Lysbakkens egen redegjørelse i brev til Stortinget. Der går det også fram at brudd på økonomireglementet ikke var noe tema på tidspunktet da midlene ble tildelt.

Påtroppende SV-leder Lysbakken har beklaget og tatt på seg ansvaret for regelbruddet, som ble avslørt av Dagbladet seint i januar. Han har imidlertid avvist å spesifisere hvem i departementsledelsen som visste hva - om han selv var orientert om saken, eller om den ble holdt på statssekretærnivå.

- Opptrådte korrekt Så vel Willoch som jurister Aftenposten har vært i kontakt med, mener embetsverket har opptrådt korrekt ved å varsle, men likevel bøye seg for statssekretærens vilje.

- Det er embetsverkets plikt å si ifra hvis man mener noe er ulovlig eller uheldig, men jeg kan ikke se at det kan være opp til embetsverket å hindre gjennomføring av en beslutning, sier eksstatsministeren til avisa.

- Det er ledelsens plikt å se på varsler og ta dem alvorlig, legger han til.

- Plikter å varsle statsråden Jan Fridthjof Bernt, professor i offentlig rett, mener byråkratiet har plikt til å varle statsråden direkte om at et prosjekt under oppseiling vil kunne ble en politisk belastning.

- Departementet skal beskytte sin statsråd mot å gjøre slike feil, slår Bernt fast. Og understreker:

- Derfor synes jeg det er merkelig at Lysbakken ikke vil svare på når han fikk kjennskap til saken og byråkratiets betenkeligheter, sier han og mener dette gjør Lysbakkens ansvarsinnrømmelse uklar.

Avisa har ikke lyktes å få en kommentar fra minister Lysbakken eller embetsverket hans til saken.