Ubrukelige spionfly til salgs

Danskene har kastet 450 millioner ut av vinduet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I flere år har det danske forsvaret forsøkt å bygge tolv førerløse spionfly. Prosjektet har så langt kostet 422 millioner danske kroner (nesten 450 millioner norske med dagens kurs), og nå sier politikerne i København stopp.

Flyene er nemlig totalt ubrukelige, og fikk senest for et år siden flyforbud.

Den franske produsenten Sagem har ikke klart å få dem flydyktige siden. Og av en merkelig grunn har ikke danskene krav på erstatning.

- Hvis man bestiller et fly og det viser seg at det ikke kan fly, må det være snakk om en helt egen kjøpskontrakt om man ikke har krav på erstatning, sier Socialistisk Folkepartis (SF) Holger K. Nielsen til Jyllandsposten.

SF vil ha saken opp til debatt ii Folketinget, og krever å få svar av forsvarsminister Søren Gade.

I mellomtiden har forsvarskomiteen fått i oppdrag å finne ut om noen er interessert å kjøpe de ubrukelige spionflyene. Eventuelt kan de kanskje gjøre nytte som reservedeler, tror politikerne.

Men hvem i all verden vil kjøpe skrapjern? Ifølge Jyllandsposten kan Canada være interessert, men det er langt fra sikkert. Det som derimot er sikkert, er at opposisjonen i Danmark vil ha klare svar.

- Vi skal til bunns i denne saken. Det skal plasseres et ansvar når nesten en halv milliard kroner er forsvunnet i løse lufta, sier Nielsen.