- Ubrytelig bånd mellom oss

Bush på fredsjakt i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George Bush landet i ettermiddag i Israel og ble møtt av hele den israelske regjeringen.

- Jeg ser en ny mulighet for fred i det hellige land og for frihet i regionen, sa Bush under velkomstseremonien på flyplassen i Tel Aviv.

Gode venner

Bush har ikke besøkt Israel siden like før han ble valgt til president i 1998. Men i dag startet han sin Midtøsten-tur i landet. Siden skal han besøke Vestbredden, Kuwait, Bahrain, Forente Arabiske Emirater, Saudi Arabia og Egypt.

Israels president Shimon Peres og statsminister Ehud Olmert ønsket Bush velkommen.

- Det er et ubrytelig bånd mellom oss. Din politikk har vist en grunnleggende forståelse for de utfordringene Israel står overfor i en problemfylt region og en sterk forpliktelse til vår nasjonale sikkerhet. Du er vår mest lojale allierte, sier Olmert.

Statsministeren sa han håper han kan gjengjelde noe av gjestfriheten som Bush har vist ham og omtalte USAs president som en nær venn.

Etter møtet med Olmert og israelske diplomater i Jerusalem i dag skal Bush besøke hellige kristne steder og Israels holocaust-museum Yad Vashem.

TO GODE VENNER: Israels statsminister Ehud Olmert møtte USAs president George Bush i Tel Aviv i formiddag. Foto: Scanpix
TO GODE VENNER: Israels statsminister Ehud Olmert møtte USAs president George Bush i Tel Aviv i formiddag. Foto: Scanpix Vis mer

Liker ikke Bush-besøk

Hamas på sin side er ikke glad for å at Bush er på turné i Midtøsten.- Bush har kommet til regionen bare for å gi politisk, moralsk og materiell støtte til den israelske okkupasjonen og til å gjøre splittelsen blant palestinerne dypere, sier Hamas-talsmann Sami Abu-Zhuri til BBC. 

Hamas sier Bush ikke er velkommen fordi de mener han er en av de viktigste årsakene til palestinernes lidelser.

I morgen skal Bush møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden i morgen. Et møte Hamas ikke støtter og mener bare er påtatt høflighet fra Bushs side.


På grunn av frykt for hans sikkerhet vil presidenten reise mest mulig med helikopter. Men han må kjøre bil og til og med gå til fots for å komme fram i Ramallah og amerikanerne er svært bekymret for hvor utsatt han vil være.

Kontroversielle temaer

Palestinske og israelske forhandlere startet i går opp med samtaler om de såkalte \'final status\' sakene. Disse inkluderer de endelige grensene mellom Israel og et framtidig Palestina, kravene på den hellige byen Jerusalem, skjebnen til millioner av palestinske flyktninger og Israels bekymringer for sikkerhetssituasjonen i en to-statsløsning.

Palestinerne er opprørt over Israels planer om å bygge boligblokker i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, områder okkupert av Israel i 1967 og som palestinerne vil ha inkludert i sin framtidige stat. Israel mener palestinske myndigheter må slå hardere ned på militante grupperinger.

- Vi forventer at begge sider handler raskt og at forhandlingene går framover. Begge sider må leve opp til sine forpliktelser, sier utenriksminister Condoleezza Rice.

Bush håper å få en forpliktende avtale på plass før han går av som president ved slutten av 2008.