Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UCK-geriljaen bruker norsk leir

BERLIN (Dagbladet): Norsk Folkehjelp og Utenriksdepartementet setter hardt mot hardt for å tvinge UCK-geriljaen ut av flyktningleiren som organisasjonen driver utenfor den albanske hovedstaden Tirana. Albanske myndigheter har tatt kontrollen over 30 av teltene i leiren og innlosjert UCK-soldater i dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi blir presset av den albanske regjeringen og føler at situasjonen kan bli farlig for våre fire lokalt ansatte, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Halle Jørn Hanssen til Dagbladet.

Tar opp saken

90 UCK-soldater er innkvartert i teltene, som står midt inne i flyktningleiren som Norsk Folkehjelp siden april har drevet i Mullet, 18 kilometer sørøst for Tirana.

Hver eneste morgen blir UCK-soldatene hentet i leiren og brakt til et treningssenter som geriljaen har i fjellene, 20- 30 kilometer unna.

Norges midlertidige chargé d'affaires i Albania, Fredrik Arthur, er i dag på vei fra Norge til Tirana for å ta opp saken med albanske myndigheter, FNs høykommisær for flyktninger og direkte med ledelsen i UCK-geriljaen.

- Vi regner med at dette blir meget tøffe forhandlinger, der vi ikke kan gi etter. Situasjonen er fullstendig uakseptabel. Vi kan ikke godta at en flyktningleir blir utnyttet av en av de krigsførende parter. Det er også i strid med Genhve-konvensjonen, sier Folkehjelp-lederen.

- I verste fall kan denne konflikten føre til at vi må legge ned flyktningleiren og trekke oss ut av Albania. Men dette er selvfølgelig et alternativ vi aller minst ønsker oss, slik nøden er for hundretusener flyktninger, understreker han.

1800 flyktninger

Utad har leiren i Mullet, der det nå bor 1800 flyktninger, framstått som en mønsterleir. Utenriksdepartementet har bevilget vel fire millioner kroner til leiren.

Justisminister Odd Einar Dørum hyllet forholdene i leiren da han var på besøk 17. april sammen med kommunalminister Odd Roger Enoksen. Under kommunismen var leirområdet i Mullet hovedkvarter for diktatoren Enver Hoxhas elitegarde.

Nå utnyttes leiren som base der albanske instruktører utdanner elitesoldater fra UCK.

Norsk Folkehjelp har i virkeligheten slitt med problemer fra første stund i arbeidet med Mullet-leiren.

- Fra dag én hadde vi strid med albanske myndigheter om kontrollen med de økonomiske ressursene. Der sto vi steinhardt på vårt om ikke å gi fra oss denne kontrollen, sier Halle Jørn Hanssen og fortsetter:

- Etter at vi hadde rehabilitert brakkene, kom det beskjed om at noen av dem skulle avsettes til det som ble kalt «bestemte formål». På spørsmål om hvilke, ble det svart at UCK skulle disponere brakkene. Vi ble bedt om å se gjennom fingrene med dette, noe vi selvfølgelig ikke kunne. Da vi protesterte, fikk vi beskjed om at «slik skal det være», forteller Halle Jørn Hanssen.

Toppet seg

Etter det Dagbladet erfarer, er det innenriksdepartementet i Albania som står bak. I begynnelsen av mai toppet konflikten seg da albanske regjeringsrepresentanter varslet at 30 av de 150 teltene i leiren rett og slett var okkupert, med madrasser og annet utstyr, og overlatt UCK-geriljaen.

Norsk Folkehjelp koplet deretter inn Utenriksdepartementet og den midlertidige norske ambassaden i Tirana.