- UCK-geriljaen største uromoment i Kosovo

Skopje (NTB-Reuters): Frankrikes forsvarsminister Alain Richard gir UCK-geriljaen skylda for oppblussingen av kampene i Kosovo. OSSE-observatørene kan måtte evakueres av NATO hvis kampene kommer ut av kontroll, sier Richard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den største destabiliserende faktoren i dag er UCK-geriljaen, ikke serberne. Hvis sammenstøtene fortsetter vil ikke lenger avtalene Richard Holbrooke fremforhandlet være gyldige, og vi vil måtte gå tilbake til truslene om militært press som før, sa han.

Richard sa det i verste fall kan bli aktuelt å la NATOs unnsetningsstyrke i Makedonia evakuere alle utlendinger fra Kosovo, inkludert OSSE-obseravtørene.

For at dette skal kunne skje må den fransk-ledete styrken utvides fra dagens 1.850 til 5.000 mann, mente han.

Umulig

Styrken er forlagt til Makedonia, nær opp til grensen mot Kosovo. Når den er fulltallig vil den også bestå av soldater fra Storbritannia, Tyskland, Italia og Nederland, utrustet med helikoptre og pansrede vogner.

- Vi ville måtte stasjonere titusener av soldater i Kosovo hvis vi ønsket å forhindre at UCK etablerte territoriell kontroll, og de allierte er mot en slik linje, sa Richard.

- Så vi blir nødt for å gå inn for andre løsninger slik som å avskjære UCKs finanser i utlandet, og gå tilbake til trusler om flyangrep, sa forsvarsministeren.

Vanskelig

Først når alle de 2.000 observatørene er på plass i mars vil det være mulig å avgjøre om de kan gjøre jobben de er satt til, mente Richard. De kan sannsynligvis gjøre jobben hvis konfliktnivået blir på et lavt nivå, tror han.

- Men unnsetningsoppdraget blir likevel ikke lett. Hvis fire våpenhvileobservatører holdes tilbake i en landsby, omringet av 200 mennesker, hvorav kanskje 50 er bevæpnet, så kan vi ikke bare skyte rett inn i mengden, sa Richard.

Han diskuterte sent fredag situasjonen med sin makedonske kollega Niola Kljusev i Skopje.

Presset

Diplomater sier Makedonia føler seg stadig større ubehag på grunn av økende press fra Beograd. Serbiske myndigheter er rasende over at Makedonia har sluppet inn NATO-styrken.

Franske offiserer i Kumanovo-hovedkvarteret sa styrken vil være operasjonsklar 15. januar.

Hundrevis av menn, blant dem canadiske militæringeniører, arbeider med opprettelsen av basen. De eneste kampsoldatene er foreløpig 200 franske marinesoldater.

Skutt

I Mitrovica i Kosovo ble to menn funnet drept nær et fotballstadion, opplyste Sandy Blyth, talskvinne for OSSE.

- Politiet tror begge er serbere. Begge er skutt gjennom hodet, sa hun.

En kosovoalbaner er funnet drept i landsbyen Glavicica, opplyste det serbiske informasjonssentret i Pristina.

OSSE-observatører hjalp til med å evakuere seks serbere fra landsbyene Lapastica og Obranca.

- De var de siste serberne som bodde i disse landsbyene, opplyste mediesentret.

OSSE-observatørene er blitt bedt av internasjonale diplomater i Kosovo om å granske en massegrav nær Urosevac. Her skal 11 kosovoalbanske kvinner og barn ligge begravd. De skal ha blitt drept av serbiske sikkerhetsstyrker i forrige måned.