UCK-geriljaen vil bli Kosovos hær

Den kosovoalbanske geriljaen UCK tar sikte på å bli Kosovos regulære hær. Geriljaen lover å ikke bære våpen i Kosovos byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Planen er å omforme organisasjonen til en politistyrke som kontrollerer hele Kosovo. Over tid håper vi å bli Kosovos regulære hær, en hær som vokter vårt lands grenser og forsvarer det under alle omstendigheter.

Krasniqi utelukket enhver avvæpning, men sa at rolige forhandlinger med NATOs ledere i Kosovo var underveis om Sikkerhetsrådets krav om avmilitarisering av geriljaorganisasjonen.

Sikkerhetsrådet krevde i resolusjonen 10. juni avmilitarisering, men ikke avvæpning, av geriljaen. Dermed er det rom for tolkninger om hva som skal skje.

Løfte

Den kosovoalbanske geriljaen har lovet at organisasjonens soldater ikke skal bære våpen i Kosovos byer. Det opplyste en talsmann for den NATO-ledede fredsstyrken KFOR lørdag.

- UCK sa på eget initiativ at organisasjonen ikke vil bære våpen på gatene i befolkede områder. De sa de gjorde det som et bidrag til en sikrere og mer stabil situasjon i Kosovo, sier KFOR-talsmannen.

Serbere som flykter fra Kosovo oppgir frykt for kosovoalbansk hevn som en viktig grunn.

KFORs øverstkommanderende, den britiske general Michael Jackson, sa i går at han regnet med å inngå en avtale med geriljaen om dens avvæpning i løpet av to-tre dager.

(NTB-AFP-DPA)