UCK inntar Kosovos hovedstad

Kosovos frigjøringshær (UCK) har inntatt Kosovos hovedstad Pristina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntoget skjer i forståelse med NATO.

UCK-hovedkvarteret ligger i en herskapelig villa i bydelen Koljovica Ere i utkanten av byen. Villaen er overlatt UCK av en rik møbelfabrikant. På gaten utenfor står UCK-soldater i klynger og snakker sammen og nyter det gode været.

En av dem spør om vi ikke vil se to hodeløse lik, kosovoalbanere drept av serberne, mens vi venter på kommandanten. Akkurat da kommer pressetalsmannen ut med beskjed om at det blir en improvisert pressekonferanse fordi så mange journalister har samlet seg. De hodeløse får vente.

Beholde våpnene

- Vi vil ikke gi fra oss våpnene, sier kommandanten, og reiser tvil om UCK vil oppfylle fredsavtalens krav om «demilitarisering», selv om det er uklart også hva NATO legger i dette. Han forklarer at geriljaen skal avvæpnes i den forstand at våpnene skal samles inn og stues vekk på et dertil egnet lager, når ordren om det kommer fra generalstaben.

Rrustem Mustafa, med krigernavnet Remi, er sjef for UCKs sjuende operasjonssone, som omfatter Pristina. I går forlot han felthovedkvarteret i Llap-regionen nord i Kosovo og flyttet til Pristina. Remi er regner som en av UCKs beste kommandanter. Han er liten av vekst, lavmælt og reservert, men nyter åpenbart stor respekt blant sine menn.

- Nå trenger vi ikke å være bevæpnet lenger, og behøver heller ikke så mange soldater, sier Remi. Han anslår tallet på UCK-soldater til 50 000.

- En del av våre våpen er gamle og dårlige, dem vil vi gi fra os s. Vi regner med å få nye og bedre våpen fra NATO, sier Remi forhåpningsfullt.

Arrestert

Remi sier han ikke kjenner til at tre serbere ble tatt ut av en flyktningekolonne og drept av UCK-soldater i går kveld, som det serbiske nyhetsbyrået Beta meldte i dag.

Fem UCK-medlemmer ble arrestert av britiske NATO-soldater, etter at en serber ble funnet drept i Pristina. Det var blant annet dette britene kom for å snakke med UCK-kommandanten om i dag.

- Vi er i forhandlinger med de britiske styrkene om dette, og tror foreløpig at episoden beror på en misforståelse, sier Remi. Hans versjon av hendelsen er at UCK-soldater var i en bydel i Pristina for å beskytte sivile. Mange steder har serbiske politifolk fortsatt å plyndre og brenne selv etter at NATO kom til byen.

- Alt jeg kan si er at en serber er død, sier Remi. Britiske soldater på patrulje i nærheten av UCK-hovedkvarteret sier at det har vært angrep på sivile både fra serbisk side og fra UCK de siste dagene.

Vet hvem de er

På spørsmål om serbere og kosovoalbanere vil kunne leve sammen igjen etter det som er skjedd, svarer Remi at de som ikke har blod på hendene kan fortsette å bo i Kosovo. Men hvordan skjelne mellom skyldige og uskyldige?

- Vi vet hvem som har gjort seg skyld i forbrytelser. De vil bli stilt for retten, sier Remi. Det vil skje i samarbeid med FNs krigsforbryterdomstol i Haag, forklarer pressetalsmannen. UCK vil ikke selv dømme og straffe forbryterne.

På spørsmål om ikke også UCK har begått massakrer, svarer Remi at det kan hende det blir funnet drepte serbiske soldater, men at massakrer på sivile ikke har forekommet.

Kommandanten advarer mot å la russerne få eget kommandoansvar i Kosovo. Da vil de bli å anse som okkupanter, som fiendtlige styrker, sier Remi.

Det er uklart hva som vil skje med de mange tusen geriljasoldatene. UCK håper at en del vil gå over til det nye politiet som skal etableres i samarbeid med FN og OSSE. Men flesteparten vil ha mer enn nok å gjøre med å gjenreise hus og gårder etter serbernes herjinger, for at familiene deres som vender tilbake fra flyktningetilværelsen skal få tak over hodet til vinteren.

(NTB-Gunnar Nyquist)