UCK-opprørere vil føre krig i Serbia

En serbisk politimann og en albaner ble drept i et angrep på en serbisk politipatrulje i Serbia, nord for grensa til Kosovo, i går. Væpnete albanere med bakgrunn i kosovoalbanernes frigjøringshær UCK vil nå starte krig inne i Serbia, i et område der det bor mange etniske albanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det truer den skjøre freden som inntil videre hersker i Kosovo.

I tillegg til den drepte ble tre serbiske politimenn såret i angrepet, melder det offisielle jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug, som skriver at angriperne var «albanske terrorister som kom fra Kosovo». Gruppa åpnet ild mot den serbiske politipatruljen og kastet håndgranater.

Mange drept

Gårsdagens angrep var ett av mange den siste tida.

The Sunday Times i London skriver at vestlige militære kilder bekrefter at minst 15 albanere og fem serbiske politimenn er drept i kamp i grenseområdet inne i Serbia den siste tida. Det bor 70000 albanere i dette området.

De væpnede aksjonene inne i Serbia er livsfarlige for de 40000 fredsbevarende KFOR-styrkene i Kosovo. De væpnede albanerne gir Jugoslavias president og Serbias virkelige leder, Slobodan Milosevic, et påskudd til å intervenere militært langs grensa til Kosovo.

Området der albanerne opererer ligger innenfor den demilitariserte sonen langs grensa, der serberne ifølge avtalen med KFOR ikke får ha soldater eller tyngre våpen.

Kosovo - en gang til

- Hvis urolighetene ikke stanses, kan vi oppleve det samme som skjedde i Kosovo for et år siden: Brente landsbyer, folk som jages fra sine hjem, i tillegg kan vi få serbiske granater som lander nær amerikanske styrker. Det vil uunngåelig dra NATO inn i kampen, sier Marcus Puchnik ved Den internasjonale krisegruppa i Kosovos hovedstad Pristina.

Det er uklart hvem som står bak angrepene inne i Serbia, om UCK har klarert aksjonene, eller om det er utbrytergrupper som aksjonerer på egen hånd. Den uavhengige avisa Koha Ditore i Pristina skrev for en tid siden at nettverket som i sin tid forsynte UCK med penger fortsatt eksisterer, selv om organisasjonen formelt lot seg avvæpne av KFOR i fjor sommer. Avisa indikerer at store summer fortsatt kommer inn på konto fra kosovoalbanere bosatt i utlandet.

Det er i og rundt de tre byene Bujanovac, Medvedja og Presevo kampene har foregått de siste ukene. Området har blandet serbisk og albansk befolkning. Vestlige observatører mener de tre byene kan eksplodere i vold og uro, hvis president Slobodan Milosevics regjering eller kosovoalbanske ekstremister forsøker å destabilisere regionen.

Økt beredskap

Den jugoslaviske hæren, som står under kommando av myndighetene i Beograd, har høynet beredskapen i området. Hæren har sendt soldater og tungt artilleri til grenseovergangen Bozaj, skrev den regjeringsvennlige Beograd-avisa Pobeda i går.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP kunne ikke se militære ved grenseovergangen i går, men politikilder opplyser at militære ble sett flere steder i området lørdag, mens de inntok stillinger.

For KFOR, der kjernestyrkene er NATO-soldater, er utviklingen ytterst bekymringsfull. Øverstkommanderende for NATO-styrkene i Kosovo, general Klaus Reinhardt, sier at NATOs råd ikke har gått imot hans krav om flere soldater til Kosovo. Men han legger til:

- Noen nasjoner er i ferd med å trekke styrker ut og dermed redusere min samlede styrke. Den vil jeg gjerne ha fylt opp igjen. Jeg har krevd inntil to bataljoner.

Politikere i Beograd som står Slobodan Milosevic nær, har flere ganger krevd at den jugoslaviske armeen må ta skjeen i egne hender når KFOR ikke klarer å beskytte serbere i Kosovo. Nå er det serbere i Serbia som utsettes for angrep fra albanere.