REDNINGSARBEID: Personer fra det nepalske militæret søker i ruinene etter overlevende etter jordskjelvet som rammet landet med en styrke på 7,9 på lørdag. Foto: Navesh Chitrakar / REuters /Scanpix
REDNINGSARBEID: Personer fra det nepalske militæret søker i ruinene etter overlevende etter jordskjelvet som rammet landet med en styrke på 7,9 på lørdag. Foto: Navesh Chitrakar / REuters /ScanpixVis mer

UD: - Fortsatt nordmenn i Nepal som vi ikke får kontakt med

Anslår at i overkant av 200 nordmenn var i Nepal da jordskjelvet skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er fortsatt sånn at det er nordmenn i Nepal som vi ikke får kontakt med. Dette er et lite antall på under ti personer som vi mener det er grunn til å tro befinner seg eller befant seg i området, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen ved Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Å få oversikt over disse personene er en av Utenriksdepartementets mest prioriterte oppgave i dag, opplyser hun.

- Per nå har vi ingen informasjon om skadde eller omkomne nordmenn, understreker Lothe Salvesen.

Publikum som er bekymret for familie/venner i Nepal kan kontakte UD på tlf.nr. 23 95 23 95.

Krisestab I går satte Utenriksdepartementet krisestab.

- Det innebærer at vi har kalt inn ekstra ressurser som bare jobber med denne situasjonen. Det betyr at vi har innkalt representanter fra andre deler av myndighetsapparatet, fra helse og politi. Vi har også sendt et utrykningsteam til Nepals ambassade, som skal hjelpe nordmenn i området. I tillegg til det har vi flyttet personell fra vår ambassade i India til ambassaden i Katmandu, sier pressevakten.

- Har dere nå noen oversikt over hvor mange nordmenn som var i Nepal da jordskjelvet inntraff?

- Det finnes ingen fullstendig oversikt, men det antallet vi antar at har vært der under jordskjelvet er i overkant av 200 personer, sier Lothe Salvesen.

Fraråder alle reiser  I går endret det norske Utenriksdepartementet sine offisielle reiseråd til Nepal.

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Nepal som ikke er strengt nødvendig,» skriver departementet på sine nettsider.

- Nordmenn som planlegger reise til Nepal nå, bør se på dette i lys av hva som har skjedd, sier Salvesen Lothe.

Tomt for mat Pressevakten forteller at flyplassen i Kathmandu til tider er åpen, men at flere flyvninger er kansellerte.

- Det meldes om at flyplassen har gått tom for mat og drikke; nordmenn som planlegger å dra dit bør ta med seg det de trenger, opplyser hun.

Annen informasjon til nordmenn som befinner seg i Nepal:

- Det er ikke tilrådelig å gå inn i bygninger. Så langt det er mulig bør man holde seg på åpne områder. Det oppfordres til å gjøre seg kjent med råd fra lokale myndigheter, anbefaler UD.

Nordmenn kan kontakte Utenriksdepartementet på telefonnummer +47 23 95 23 95.

LES OGSÅ: Norske Marie og Truls er på bryllupsreise i Katmandu: - Vi sover i en park

Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring (00 47) 24 00 00 00 eller send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

PRESSEVAKT: Veslemøy Lothe Salvesen er pressekontakt hos Utenriksdepartementet.
PRESSEVAKT: Veslemøy Lothe Salvesen er pressekontakt hos Utenriksdepartementet. Vis mer