Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD: - Ingen grunn til at Islamsk Råd skal stå på terrorliste

Norge ber myndighetene i De forente arabiske emirater om en forklaring.

PARTNER:
Generalsekretær Islamsk Råd, Mehtab Afsar (t.v.) i samtale med statsminister Erna Solberg (H) etter demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo i sommer. Utenriksdepartementet kaller Islamsk Råd en partner i kampen mot ekstremisme, og ber Emiratene om en forklaring. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PARTNER: Generalsekretær Islamsk Råd, Mehtab Afsar (t.v.) i samtale med statsminister Erna Solberg (H) etter demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo i sommer. Utenriksdepartementet kaller Islamsk Råd en partner i kampen mot ekstremisme, og ber Emiratene om en forklaring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har instruert ambassaden om å ta kontakt med myndighetene i De forente arabiske emirater etter at det ble kjent at Islamsk Råd står på landets terrorliste sammen med blant annet al-Qaida, melder NTB.

- Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til at Islamsk Råd Norge skulle stå på en slik liste. Vi har instruert ambassaden om å ta kontakt med myndighetene i De forente arabiske emirater, og det er allerede sendt en note til utenriksdepartementet i Abu Dhabi der Norge ber om en forklaring, skriver Statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i en epost til Dagbladet.

- Viktig partner Han skriver at Islamsk råd er en viktig partner for norske myndigheter i kampen mot ekstremisme.

Ifølge UDs pressevakt, Rune Bjåstad, er utenriksminister Børge Brende (H) på vei tilbake til Norge i fly, etter å ha  besøkt De forente arabiske emirater i helgen i forbindelse med en høynivåkonferanse.

Brende hadde også samtaler med landets myndigheter, men det at Islamsk Råd er ført opp på landets terrorliste, ble ikke nevnt.

Den norske regjeringen har ifølge UD ikke vært kjent med at Islamsk Råd er stemplet som en terrororganisasjon i det oljerike landet. De forente arabiske emirater er en nær alliert til både Saudi-Arabia og USA.

Skandinaviske trossamfunn Det var i et presseskriv lagt ut på nyhetsbyrået WAM at nyheten ble kjent. Der listes en rekke muslimske organisasjoner som emiratene har ført opp på sin terrorliste. Der står også Islamsk Råd Norge.

De er myndighetene i De forente arabiske emirater som har utarbeidet lista, som nå er godkjent av sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Myndighetene advarer i meldinga om disse organisasjonene,og det  Islamiska Förbundet i Sverige, Sveriges Muslimska Förbund (SMF), Den islamske menighet i Finland og Det islamske trossamfund i Danmark er også på lista.

Brende på besøk Utenriksminister Børge Brende (H) innledet fredag et tre dager langt besøk i De forente arabiske emirater, som er et absolutt monarki der president Khalifa bin Zayed al-Nahyan styrer og politiske partier er forbudt.

I tillegg er svært voldelige muslimske terrorgrupper som Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL) og Al Qaeda listet opp.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge Mehtab Afsar, var en av hovedtalerne da det i august ble arrangert en stor demonstrasjon mot blant annet IS, Profetens Ummah og religiøs ekstremisme i Oslo.

Det muslimske brorskap En medvirkende årsak til at Islamsk råd og de øvrige organisasjonene nå har havnet på terrorlisten, er trolig at emiratene anser dem for å være en del av Det muslimske brorskap.

Brorskapet vant Egypts første demokratiske valg i 2012 og fikk styre i ett år før landets militære grep makten i et kupp. Brorskapet er nå forbudt i Egypt, der tidligere president Mohamed Mursi og tusenvis av medlemmer sitter fengslet. Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sluttet helhjertet opp om kuppmakerne i Egypt.

Løpegutter Seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute mener De forente arabiske emirater ofte opererer på vegne av Saudi-Arabia.

- Det ser ut til at Emiratene er Saudi-Arabias løpegutter. Det er en forlengelse av den saudiske kongefamilien som har grep om Emiratene, og landet har alltid veldig sammenfallende interesser med Saudi-Arabia, sa hun til Klassekampen tidligere i uka.

Lederen av Islamiska Förbundet i Sverige, Omar Mustafa, understreker at de ikke har noe som helst med Det muslimske brorskap å gjøre.
-Vi har ingenting med dem å gjøre. Vi er en frittstående, svensk organisasjon som ikke er underlagt Brorskapet, sier han til nyhetsbyrået TT. Terrorstempelet opplever han som skremmende.

REAGERER:
Statssekretær i Utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER: Statssekretær i Utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media