BESKYLDES FOR SPIONASJE: Russiske Ivan Moseev i Instituttet for minoritet- og urbefolkning ved universitet i Arkhagelsk anklages for høyforræderi, etter at han skal ha forsøkt å få pomerfolket anerkjent som en minoritet. Ifølge tiltalen mener den russiske påtalemyndigheten at han er agent for Norge.  Foto: Andrey Shalyov / Barents Observer
BESKYLDES FOR SPIONASJE: Russiske Ivan Moseev i Instituttet for minoritet- og urbefolkning ved universitet i Arkhagelsk anklages for høyforræderi, etter at han skal ha forsøkt å få pomerfolket anerkjent som en minoritet. Ifølge tiltalen mener den russiske påtalemyndigheten at han er agent for Norge. Foto: Andrey Shalyov / Barents ObserverVis mer

UD: - Oppsiktsvekkende og bekymringsfullt

Russiske Ivan Moseev anklages for å være norsk agent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske Ivan Moseev anklages av Federal Security Service (tidligere KGB) for høyforræderi «med støtte fra norsk etterretningstjeneste», skrev nyhetsnettstedet Barents Observer i går.  

I tiltalen står det blant annet at «Norsk etterretningstjeneste bruker Ivan Moseev til å destabilisere den sosio-politiske situasjonen i Arkhangelsk». Han risikerer 12-20 års fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Utenriksdepartementet beskriver anklagene som «oppsiktevekkende» og sier de er bekymret. 

UD vil ta opp saken - Vi er kjent med at russiske myndigheter har stevnet russisk borger, Ivan Moseev, for retten i Arkhangelsk, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Kjetil Elsebutangen i en epost til Dagbladet.

- Etter det vi forstår, er han på basis av sitt engasjement for pomorene og deres kultur, anklaget for å ha oppfordret til å så splid mellom folkegruppene, sier Elsebutangen.

UD skriver videre:

«Moseev har ved flere anledninger besøkt Finnmark der han har deltatt i ulike tilstelninger som har hatt som formål å fremme minnet om pomorhandelen og de nære forbindelsene på det økonomiske og kulturelle område mellom Nord-Norge og Nordvest-Russland i det 19. og begynnelsen av det 20. århundre.

Fra de norske miljøers side er Moseev opplevd som en person som med interesse og engasjement har arbeidet for å fremme den gamle kulturen og de tradisjoner han er en del av.

Moseev har ikke mottatt økonomisk støtte fra Barentssekretariatet.

Sett med norske øyne vekker det oppsikt at en person som Moseev stilles for retten med den begrunnelse det her dreier seg om.

Vi uttrykker vår bekymring over at dette skjer. Vi vil følge saken og ta den opp i de sammenhenger som er naturlig.»

- Ytringsfriheten angripes Moseev er anklaget under to paragrafer. Den ene omhandler forræderi og den andre går ut på at han skal ha bidratt til å ha økt etnisk hat innad i den russiske befolkningen.

Rettsforhandlingene starter mandag.

Patricia Kaatee, Russland-ekspert og politisk rådgiver i Amnesty Norge, sier til Dagbladet at flere liknende saker har funnet sted i Russland den siste tiden.

- Dersom dette stemmer så føyer denne saken seg inn i et mønster som vi har sett i Russland det siste året, der ytringsfriheten og forsamlingsfriheten blir angrepet på en ganske dramatisk måte.

- Tidligere i sommer og høst har det blitt vedtatt lover mot frivillige organisasjoner som mottar pengestøtte fra utlandet. Vi har sett rettssaker som «Pussy Riot» der man kriminaliserer fredelige ytringer og gir straffer som ikke står i forhold med det som er gjort. Denne saken bekrefter dette mønsteret, sier hun.