Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD: - Velkjente synspunkter

Svarer på det krasse russerbrevet. Brende reiser til Russland.

PROTESTERTE: Utenriksminister Børge Brende møtte pressen etter at Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande ikke fikk innvilget visum til Russland. UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til venstre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PROTESTERTE: Utenriksminister Børge Brende møtte pressen etter at Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande ikke fikk innvilget visum til Russland. UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til venstre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske ambassaden i Oslo sendte i dag ut et brev der de tar et oppgjør med Norge og Norges forhold til Russland.

- Den russiske ambassaden kommer med velkjente synspunkter på europeisk sikkerhetspolitikk og NATO. Når det for eksempel gjelder norsk og europeisk holdning til Russlands brudd på folkeretten i Ukraina er denne vel kjent og kommunisert til russiske myndigheter, skriver UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i en uttalelse.

I brevet viser ambassaden til at det bilaterale forholdet mellom de to landene er så dårlig at det ikke har vært noe møte mellom Norge og Russland på utenriksministernivå siden 2014.

- Det har vært jevnlige samtaler mellom Norge og Russland på politisknivå og høyt embetsnivå. Blant annet besøkte naturressursminister Donskoj Oslo i november.

Og:

- Det er planlagt møter på ministernivå i den økonomiske kommisjonen og miljøvernkommisjonen i løpet av våren, svarer Andersen.

Han skriver også at Børge Brende i går møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Bonn, og de to avtalte at Brende skal reise til den arktiske konferansen i Arkhangelsk i Russland i mars. Det blir første gang siden 2014 at Brende besøker vår nabo i øst.

Russland skriver at det er helt uaktuelt å gi visum til Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell så lenge Norge slutter seg til EUs sanksjoner og visumnekt til ledende russere.

- Norge har protestert gjentatte ganger i Moskva og Oslo når det gjelder Russlands grunnløse innreisenekt for to norske parlamentarikere. Vår motstand mot beslutningen har vært vel kjent for russiske myndigheter gjennom hele prosessen, sier Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media