ARRESTERT: Amnesty melder at 10 menn ble arrestert i helga, på ferieøya Zanzibar som tilhører Tanzania, mistenkt for å være homofile. Det skjer etter at guvernør i byen Dar es Salaam forrige uke varslet en massejakt på homofile. Foto: Abaca / NTB Scanpix
ARRESTERT: Amnesty melder at 10 menn ble arrestert i helga, på ferieøya Zanzibar som tilhører Tanzania, mistenkt for å være homofile. Det skjer etter at guvernør i byen Dar es Salaam forrige uke varslet en massejakt på homofile. Foto: Abaca / NTB ScanpixVis mer

Massejakt på homofile i Tanzania

UD advarer norske reisende etter arrestasjoner av homofile

Frykter umenneskelig behandling.

Panikken har bredt om seg i Tanzania den siste uka, etter at guvernør i Dar-es-Salaam, Paul Makonda, varslet at myndighetene fra og med mandag denne uka ville starte en organisert jakt på homofile.

Et dedikert team skulle identifisere mistenkte som bryter med landets lover mot seksuell omgang mellom likekjønnede, gjennom blant annet overvåking av sosiale medier og tips fra befolkningen.

Aksjonen var ifølge Makonda et ledd i regjeringens plan for å utrydde prostitusjon og homofili.

Det skapte umiddelbart sterke reaksjoner fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner, og flere anonyme kilder kunne fortelle at de kjente flere som hadde fått hjemmene sine invadert og ransaket allerede før jakten offisielt hadde startet. Dette kunne imidlertid ikke bekreftes.

Nå rådes norske reisende til å være forsiktige dersom de planlegger besøk til landet.

Advarer reisende

Etter de sterke reaksjonene rykket Tanzanias utenriksdepartement raskt ut for å fjerne seg fra guvernørens utspill. De omtalte det som et «personlig anliggende», uten støtte fra staten.

Statsminister Erna Solberg roste denne uka regjeringen for å ta avstand fra jakten på sin Facebook-side, selv om Amnesty International tirsdag kunne avsløre at ti menn skal ha blitt arrestert på ferieøya Zanzibar i løpet av helga.

Den amerikanske ambassaden var først ute med å advare LHBTI-turister som planlegger å besøke landet. I advarselen rådes de om å slette bilder eller poster fra sine sosiale medier-kontoer som kan være i strid med Tanzanias lover mot likekjønnet seksuell omgang.

Etter Dagbladets henvendelse har UD endret reiserådene for norske turister som skal besøke Tanzania i nærmeste framtid. Reisende oppfordres til å holde en lav profil og ikke være aktive på sosiale medier under oppholdet.

De har imidlertid ikke oppfordret til å gå gjennom og fjerne digitale fotavtrykk, slik den amerikanske ambassaden har gjort. Kommunikasjonsrådgiver i UD, Siri Svendsen, sier de har fått kritikk tidligere for å være for lite detaljerte i reiserådene, men at dette er et bevisst valg fordi ansvaret skal ligge på den reisende.

Hvis du planlegger å reise til Tanzania, kan det derfor være lurt å vurdere å fjerne eller skjule innhold som kan stride mot landets lover, for å være på den sikre siden.

Frykter umenneskelig behandling

Amnestys regiondirektør, Seif Magango, sier at arrestasjonene er sjokkerende, spesielt etter at regjeringen forsikret om at de ikke ville arrestere noen på bakgrunn av seksuell legning.

– Vi frykter at disse mennene blir utsatt for tvungne analundersøkelser, som er myndighetenes foretrukne metode for å «bevise» seksuell aktivitet mellom menn. Det kan vi ikke la skje – de må settes fri umiddelbart.

Det er ikke kjent hvorvidt arrestasjonene på Zanzibar er direkte koblet mot Makondas tiltak i Dar-es-Salaam, men Amnesty påpeker at de viser farene ved den giftige og diskriminerende retorikken fra sentrale maktpersoner.

Vil ha bistandskutt

Norge bidrar hvert år med store summer i bistandsstøtte til Tanzania. I fjor var den samlede summen på 373,7 millioner kroner.

Blant andre Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Dagen har etterspurt et kutt i den delen av støtten som går til regimet, dersom den omfattende forfølgelsen vedvarer.

Utviklingsminister Nikolai Astrup er skeptisk til om det ville få den ønskede effekten. Til Dagbladet sier han at han frykter at et eventuelt bistandskutt vil forverre situasjonen for LHBTI-personer i landet.

- Det viktigste nå er at Norge agerer på en slik måte at situasjonen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle personer i Tanzania ikke blir verre. Da trenger vi et godt forhold til myndighetene. Dersom vi kutter bistand, kutter vi samtidig dialogen og vi mister det handlingsrommet vi har i dag.

Han understreker at det meste av bistanden Norge gir til Tanzania går til sivilsamfunnet, blant annet gjennom menneskerettighetsorganisasjoner. Svært lite av bistanden går direkte til myndighetene, og av disse er mye øremerket tiltak som elektrifisering av landsbygda.

Han forsikrer også om at han vil ta opp saken med myndighetene når han besøker Tanzania seinere i november.

Kritisk situasjon

Selv før den varslede massejakten, har ikke situasjonen for homofile i Tanzania vært enkel. Homofili er sett på som kriminelt, og har en strafferamme på 30 år i fengsel.

Siden president John Magufuli kom til makta i 2015 har situasjonen blitt stadig verre. Vold mot homofile, biseksuelle og transpersoner skal ha økt i omfang og flere har blitt arrestert.

I 2016 ble det forbudt å distribuere gratis glidemiddel til homofile, som opprinnelig var et tiltak for å kontrollere spredning av hiv. I oktober 2017 ble også minst 12 menn arrestert under en aksjon på et hotell i Dar-es-Salaam, fordi de skal ha fremmet homoseksualitet.