KJENTE BILDER: Bildene som brukes i mailen, som går verden rundt, er velkjente fra mediedekningen av konflikten i Midtøsten. Foto: Skjermdump
KJENTE BILDER: Bildene som brukes i mailen, som går verden rundt, er velkjente fra mediedekningen av konflikten i Midtøsten. Foto: Skjermdump Vis mer

UD-ansatt sammenligner Israel med Nazi-Tyskland

40 bildemontasjer spres i epost. Vekker sterke reaksjoner. Ambassaderåd: - Dette kjente jeg ikke til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Se alle fotomontasjene som ble sendt i eposten her. NB: Sterke bilder!

(Dagbladet.no): Et kjedebrev fra en av Utenriksdepartementets epost-adresser skaper reaksjoner i Israel og blant Israel-venner ellers i verden. I brevet blir Israels krigshandlinger på Gaza blir sammenlignet med nazistenes utryddelse av jøder under andre verdenskrig.

Over 40 bilder der situasjoner fra utryddelsesleirene på 40-tallet og krigshandlingene i Gaza er montert sammen, blir sendt som vedlegg til mailen fra den norske UD-ansatte.

Hva er det du sier?
Det er tre norske ansatte ved den norske ambassaden i Riyadh, ambassadør Jan Bugge-Mahrt, ambassaderåd Torgeir Fjærtoft og sekretæren som har videresendt sterkt israelskkritiske synspunkter fra sin epostaddresse i Utenriksdepartementet.

- Hva er det du sier, dette kjente jeg ikke til, svarer ambassaderåd Torgeir Fjørtoft da Dagbladet.no ringer onsdag morgen.
Fjærtoft opplyser at alle de norske ved ambassaden har diplomatstatus.

- Er det i orden at ansatte ved en norsk ambassade gir uttrykk for personlige politiske oppfatninger fra sin epostadresse i utenriksdepartementet?
- Jeg har ikke fullmakt til å svare på et slikts spørsmål.

- Men du er den ansattes sjef?
- Det er UD som er vår sjef, du må rette spørsmålet dit, sier Fjærtoft.
- Har du forståelse for at eposten fra den ambassadeansatte vekker sterke reaksjoner i Israel?
- Jeg  må henvise også det spørsmålet til UD, sier ambassaderåd Torbjørn Fjærtoft til Dagbladet.no.
Ambassadør Bugge-Mahrt satt i telefonen da Dagbladet.no ringte. I tillegg til de norske diplomatene er det en rekke lokalt ansatte ved ambassaden.

Ifølge The Jerusalem Post er det førstesekretæren ved den norske ambassaden i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh som har sendt en epost med oppfordring til mottakerne om å sende budskapet videre.

- Barnebarna av overlevende etter Holocaust i andre verdenskrig gjør nøyaktig det samme med palestinere som Nazi-Tyskland gjorde mot besteforeldrene, heter det i eposten som blir omtalt i Jpost.com i natt.

- Privat til noen få
Den israelske avisa har vært i kontakt med den ansatte.

Den ansatte hevder å ha sendt eposten «privat til noen få venner».

På spørsmål om vedkommende synes det er passende å sende et slikt kontroversielt budskap fra departementets mail-adresse, svares det:

- Jeg er ikke interessert i å si noe som helst om det.

The Jerusalem Post har forgjeves forsøkt å få en kommentar om eposten fra den norske ambassaden i Tel Aviv.

Krever at UD beklager
Senter mot antisemittisme i Oslo har allerede overlevert en klage til Utenriksdepartementet på klar antisemittistisk propaganda fra en UD-ansatt.

En representant for senteret møtte opp personlig  i UD med klagen tirsdag.

Senterets leder Erez Uriely er  i Israel. Han fikk selv videresendt mailen fra den UD-ansatte for noen dager siden.

- Vi er vant til mye, også fra offisielle norske myndigheter, men dette er det mest groteske og det mest antisemittiske vi noen gang har vært utsatt for. Dette brevet og bildene er i ren arabisk propagandastil, sier Uriely til Dagbladet.no.

Han synes det er spesielt alvorlig at en førstesekretær ved en norsk ambassade står bak denne ytringen. Uriely understreker at regner utenriksminister Jonas Gahr Støre som en dyktig person, som ikke bruker slikt språk.

- Hva forventer dere at UD gjør med denne saken?

- Vi krever en beklagelse, men av erfaring har vi ikke håp om at det ender opp med noe annet enn en bortforklaring. Uansett er det aller viktigste hva som kommer fra den kanten i framtiden, sier Erez Uriely.

UD: - Uheldig
Kommunikasjonsrådgiver i UD, Haakon Svane, sier at e-posten var av privat karakter og ikke ment for offentligheten.

- Det er uheldig at saken er kommet på trykk. Og det er ikke naturlig at UD-ansattes private meninger blir distribuert gjennom UDs kommunikasjonskanaler. Innholdet i e-posten står utelukkende for vedkommendes regning. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Svane til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer