UD-ansatte truer med streik

- Man må jo betale lønna tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I årets statsbudsjett er det foreslått at UDs ansatte skal skatte av tjenesteboliger i utlandet. Til nå har det kun vært ansatte i privat sektor som har måttet skatte av dette, og nå er det opprør blant ansatte i UD.

- Må jo betale lønna tilbake

Leder for Akademikerne Christl Kvam tok opp forslaget med regjeringen da statsbudsjettet ble offentliggjort forrige fredag. Hun mener UDs ansatte i utenrikstjeneste vil få store problemer dersom forslaget trer i kraft.

- Vi er for likebehandling men mener dette burde gå andre veien. Vi er en liten nasjon og må være ute internasjonalt. Dersom man skal betale skatt av en toromsleilighet på Manhattan må man jo betale lønna tilbake til staten. Dette rammer UD og ikke minst de ideelle organisasjonene som har folk i utlandet, sier Kvam til Dagbladet.no.

I dag er det slik at ansatte i privat sektor må skatte av tjenestebolig i utlandet, mens ansatte i offentlig sektor går fri.

Internt bråk

De ansatte i UD reagerer sterkt på regjeringens forslag.

- Vi er sinte og skuffet og fortvilet sier leder for Akademikerne i UD, Anniken Krutnes til Dagbladet.no.

UD-BRÅK: UDs ansatte truer med streik etter nytt skatteforslag. Foto: Scanpix
UD-BRÅK: UDs ansatte truer med streik etter nytt skatteforslag. Foto: Scanpix Vis mer

Nå forlanger de ansatte at UDs politiske ledelse tar grep om situasjonen.

- Vi krever at de gjør det de kan for å få dette trukket og vi regner med at de gjør det de kan.

Utenriksråd Bjørn T. Grydeland sier at UD gjør alt de kan for å få en løsning.

- Vi har tatt opp saken med Finansdepartementet med sikte på å finne en løsning som gjør at ansatte fortsatt får fri bolig. Alle organisasjoner er orientert og vi har oppfattet det slik at det er stort samsvar om å få løst dette. Man velger ikke sin bolig selv. Noen er pålagt å ha boliger med muligheter for representasjon og i enkelte land må man ha sikkerhetsforanstaltninger, forklarer Grydeland.

38.000 per hode

I dag er det mellom 650 og 700 ansatte som er på jobb for UD utenfor Norges grenser.

- Disse vil få vesentlig dårligere betingelser. Regjeringen har regnet med 25 millioner kroner i inntekter. I snitt utgjør dette 38.000 kroner per hode. Dette er folk som ofte bor i en bolig de helst ikke vil bo i, og så får de slengt dette i ansiktet. Mange har reist ut med familien, ektefelle og barn. Det er ikke bare lett å reise hjem igjen heller, forklarer Krutnes.

- Ingen har lagt slike anslag på bordet

UD-ansatte truer med streik

Utenriksråd Bjørn T. Grydeland stiller seg uforstående til summen det er snakk om.

- Det er ingen som har lagt slike anslag på bordet. Arbeidsgiverkomponenten utgjør en tredjedel av beløpet. Det er cirka 1000 personer ute, forsvaret og utenrikstjenesten samlet. Jeg har fått forespeilet 22 millioner. Deler du dette på 1000 og trekker fra en tredjedel får du et helt annet tall, sier han til Dagbladet.no.

Vil ikke søke ledige stillinger

Lederen sier at stillingene utenriks ikke lenger er så attraktive.

- I disse dager legges det ut en plan med ledige stillinger og vi vil anbefale at de venter med denne. Vi kan ikke søke jobber når vi ikke vet betingelsene, sier hun.

Krutnes mener at denne saken bør være lett å løse.

- Her er det mulig å finne en løsning. Dette er dårlig drøftet og dårlig gjennomtenkt. Dersom de ikke klarer eller vil finne en løsning forlanger vi full kompensasjon.

Truer med aksjoner

I et åpent brev som er sendt til utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim truer de ansatte med aksjoner.

- Dette er noe vi må komme tilbake til. Nå får de en kort frist på seg, ikke mer enn to uker, til å komme med ett svar. Det kan bli en politisk streik eller at ingen vil søke på stillingene i flytteplanen, sier Krutnes.

Grydland sier til Dagbladet.no at aksjonene får stå for de ansattes egen regning.

Se regjeringens forslag her.

SLIK BOR DE: Her bor Norges ambassadør til Sverige i Stockholm.