UD avdekket ny svindel med norske bistandsmidler

Nye metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I løpet av de siste månedene har Utenriksdepartementet ferdigbehandlet to saker der det er brukt nye fremgangsmåter for å underslå norske bistandsmidler.

- Jeg tror dette er et uttrykk for at flere vet hva vi kontrollerer, og derfor strekker seg lenger for å lykkes med å underslå midler, sier kontrolldirektør Arne Sannes Bjørnstad i UD-avdelingen Sentral kontrollenhet (SK) til VG.

SK behandler saker som omhandler mistanke om økonomiske misligheter, og får inn rundt hundre saker i året.

Siden 2007 har rundt 10 millioner kroner hvert år blitt tilbakebetalt til norske myndigheter etter at misligheter er avdekket. Per 30. juni i år var det tilbakebetalt 75,2 millioner kroner, opplyser kontrolldirektøren.

I fjor fikk organisasjonen Action Against Hunger (ACF) 105.500 kroner til et prosjekt fra den norske ambassaden i Kampala i Uganda. I rapportene fra prosjektet var det oppgitt at midler var brukt i flere landsbyer som viste seg å ikke eksistere.

- Ansatte i organisasjonen hadde rett og slett diktet opp navn på landsbyer, sier Sannes Bjørnstad til avisen.

I andre kvartal i år mottok SK 34 nye varsler om økonomiske misligheter. I samme periode ble misligheter dokumentert i 13 saker, og det ble tilbakebetalt nær 850.000 kroner.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer