UD avviser anklager om dårlig samarbeid i French-saken

Etter at Kai Eide ble tatt av saken.

TATT AV SAKEN: Samarbeidet mellom norsk og britisk diplomati for å få Joshua French ut av fengsel er blitt dårligere etter at Kai Eide ble tatt av saken som norsk spesialutsending, mener den dødsdømte nordmannens advokat. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TATT AV SAKEN: Samarbeidet mellom norsk og britisk diplomati for å få Joshua French ut av fengsel er blitt dårligere etter at Kai Eide ble tatt av saken som norsk spesialutsending, mener den dødsdømte nordmannens advokat. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Samarbeidet mellom norsk og britisk diplomati for å få Joshua French ut av fengsel er blitt dårligere etter at Kai Eide ble tatt av saken som norsk spesialutsending, mener den dødsdømte nordmannens advokat.

Tidligere spesialutsending Kai Eide og Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, har delt oppfatningen om at samarbeid med Storbritannia er sentralt for å få norsk-briten ut av kongolesisk fengsel. Landets rolle i Kongo er langt mer omfattende og betydningsfull enn Norges.

Etter at Eide uventet ble tatt av oppgaven i april, tyder imidlertid mye på at dette samarbeidet skranter. Utenriksdepartementet (UD) har uttalt at de nå arbeider med en annen strategi enn Eide gjorde, men vil ikke si hva dette går ut på.

- Jeg har selv vært i kontakt med den britiske ambassadøren i Kinshasa som har gitt uttrykk for frustrasjon. Det er lite lurt å ekskludere britene fra dette samarbeidet, sier Graasvold til NTB.

UD: Uforstående Utenriksdepartementet bedyrer at Norges forhold til britene er utmerket i Kongo-saken. Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier samarbeidet er godt og konstruktivt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer