UD avviser rakettsalg til Tyrkia

Norge og Tyrkia er i ferd med å bli enige om salg av norskbygde Penguin-raketter til den tyrkiske marinen, skriver avisa Turkish Daily News. Utenriksdepartementet avviser meldingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort forsideoppslag i mandagens utgave av den engelskspråklige Turkish Daily News forteller med henvisning til både tyrkiske og norske kilder at de to landene skal nærme seg en avtale om våpenhandel med omfang på flere hundre millioner kroner.

Penguin-rakettene, som produseres av Defence and Aereospace (tidligere Norsk Forsvarsteknologi) på Kongsberg, er verdt mellom sju og åtte millioner kroner per rakett. Ifølge Turkisk Daily News ønsker Tyrkia i første omgang å kjøpe rundt 35 raketter.

Våpenstans

Norge har de siste årene hatt eksportstans av våpen til Tyrkia på grunn av landets brudd på menneskerettighetene. I Stortinget har det vært massiv motstand mot enhver form for våpenhandel med Tyrkia, ikke minst blant dagens regjeringspartier.

- Vi avviser den tyrkiske avismeldingen fullstendig. Det er ingen endring i norsk praksis, og vår politikk for eksport av våpen til Tyrkia ligger fast. Det er verken forhandlinger eller avtaleutkast om salg av raketter, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i UD til NTB.

Saken ble ifølge Havnen ikke konkret drøftet under den tyrkiske utenriksminister Ismail Cems besøk i forrige måned, men Cem beklaget Norges restriktive politikk når det gjelder våpenhandel med Tyrkia.

Ved Defence and Aerospace viser man til UD for kommentarer. Havnen sier at UD ikke har full oversikt over våpenindustriens kontakter på det internasjonale marked, men at eventuelle rakettforhandlinger med Tyrkia ville vært en sak for myndighetene, fordi all våpenhandel med Tyrkia trenger lisens.

De norske Penguin-rakettene er ifølge Turkish Daily News ønsket av Tyrkia til bruk på amerikanske Seahawk marinehelikoptre som Tyrkia er i ferd med å kjøpe fra USA. Tyrkia skal kjøpe åtte Seahawk fra det amerikanske selskapet Sikorsky.

NATO-press?

Penguin er kjent som den mest effektive raketten til bruk på Seahawk. Militæreksperter sier til den tyrkiske avisa at både USA og NATO har presset på for å få Norge til å gå med på salg av rakettene til alliansepartneren Tyrkia.

Da Norge i 1995 stanset våpeneksporten til Tyrkia, svarte Tyrkia med å erklære importforbud og stemplet Norge som en «upålitelig leverandør». Norsk kritikk av tyrkiske menneskerettsbrudd har stundom blitt møtt av sterke motangrep fra tyrkisk side. Men landene har det siste året kommet i mer aktiv dialog, og Turkish Daily News skriver at en forsoningsprosess er i ferd med å bane vei for endring av de strenge restriksjonene på norsk våpensalg.

- Forholdet mellom landene ble varmere under utenriksminister Cems møte med norske toppledere i forrige måned. Men vi oppfordrer Norge til å forsikre at landet ikke vil gjenta tidligere utspill som har skadet forholdet til Tyrkia, sier en kilde til den vanligvis velorienterte avisa.

(NTB)