Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD beklager at Sundtoft ikke tok opp dødsstraffsaken

Miljøvernminister Tine Sundtoft var i Etiopia uten å ta opp situasjonen til dødsstrafftruet nordmann.

Unnlot: Her møter Tine Sundtoft sin etiopiske kollega Ato Belete. Hun tok ikke opp situasjonen til den dødsstrafftruede nordmannen Okello Akuay Ochalla (52). Foto: Jon Berg/Miljøverndepartementet
Unnlot: Her møter Tine Sundtoft sin etiopiske kollega Ato Belete. Hun tok ikke opp situasjonen til den dødsstrafftruede nordmannen Okello Akuay Ochalla (52). Foto: Jon Berg/Miljøverndepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) var i Etiopia mandag og tirsdag denne uka for å ha møter med den etiopiske miljøvernministeren og andre myndighetspersoner.

Hun benyttet ikke anledningen til å ta opp situasjonen til den fengslede nordmannen Okello Akuay Ochalla (52). Utenriksdepartementet ser nå at de gikk glipp av en mulighet til å hjelpe nordmannen da de ikke ba Sundtoft om å ta opp saken i sine møter. Nå beklager de glippen. I følge både Amnesty International og Human Rights Watch risikerer Ochalla dødsstraff.

- Vi ser i ettertid at spørsmålet burde vært tatt opp av Klima- og miljøministeren da hun var i Etiopia, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen.

Hun sier at UD allerede var lovet en tilbakemelding fra etiopiske myndigheter da Sundtoft hadde sine møter, og at det var dette løftet som gjorde at Sundtoft ikke tok opp saken. Sundtoft selv vil ikke kommentere feiltrinnet, men henviser til UD.

Rettsmøte tirsdag Ochalla er i følge meldinger i etiopiske medier tiltalt for terror. Det er også meldt at saken skal opp for retten tirsdag i neste uke. Dagbladet har ikke fått bekreftet denne datoen og det har heller ikke UD fått i sine henvendelser til etiopiske myndigheter.

- Han har fått beskjed om at det skal være et rettsmøte 1. juli, sier en slektning av nordmannen til Dagbladet.

Slektningen besøkte Ochalla i fengselet tirsdag og har også vært i kontakt med Norges ambassade i Addis Abeba. Han forteller at Ochalla var i grei form da de to møttes.

Etiopiske myndigheter skal beskylde nordmannen for å lede en terrorgruppe som vil kjempe for uavhengighet i Gambella - et urolig fylke vest i Etiopia. Den norske 52-åringen og seks andre skal ha forsøkt å samle inn penger og verve rekrutter til geriljakampen. Norge har tidligere protestert mot Etiopias kamp mot terror og sagt at de må ta mer hensyn til menneskerettigheter og ytringsfrihet.

- Jeg vet ikke om Ochalla hadde terrorhensikter, men det er ingen godt organisert motstand mot den etiopiske sentralmakten i Gambella. Alle som motsetter seg regimet blir stemplet som terrorist, sier Felix Horne i Human Rights Watch til Dagbladet.

Terrortatt: Familiefaren Okello Akuay Ochalla er arrestert i Etiopia anklaget for terror. I følge flere menneskerettighetsorganisasjoner risikerer han dødsstraff. Her er Ochella ved Nidelva i Trondheim. Foto: Privat
Terrortatt: Familiefaren Okello Akuay Ochalla er arrestert i Etiopia anklaget for terror. I følge flere menneskerettighetsorganisasjoner risikerer han dødsstraff. Her er Ochella ved Nidelva i Trondheim. Foto: Privat Vis mer

Kona til Ochalla har i Dagbladet også avvist terrorpåstandene og sagt at mannen er en opposisjonell. Han var tidligere delstadspresident i Gambella, men i 2003 kom han på kant med myndighetene i hovedstaden og måtte flykte landet. Han kom til Norge som flyktning i 2005 og ble norsk statsborger i 2009. I vinter var han tilbake i regionen og ble arrestert i Sør-Sudan og utlevert til Etiopia.

Krever tilgang Den norske ambassaden i Addis Abeba har jobbet for å få tilgang til den fengslede nordmannen.

- UD har i dag tatt kontakt med Etiopias ambassadør i Stockholm for å protestere mot behandlingen, og bedt om at Norge må få konsulær tilgang, samt informasjon om tiltale, strafferamme og dato for rettssak, sier Salvesen.

Hun forteller at etiopisk UD i går bekreftet at de sender brev til politimyndighetene hvor det bes om at ambassaden får tilgang til Ochello.

- Ambassaden vil følge opp dette brevet med politimyndighetene, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!