UD beklager at Sundtoft ikke tok opp dødsstraffsaken

Miljøvernminister Tine Sundtoft var i Etiopia uten å ta opp situasjonen til dødsstrafftruet nordmann.

Unnlot: Her møter Tine Sundtoft sin etiopiske kollega Ato Belete. Hun tok ikke opp situasjonen til den dødsstrafftruede nordmannen Okello Akuay Ochalla (52). Foto: Jon Berg/Miljøverndepartementet
Unnlot: Her møter Tine Sundtoft sin etiopiske kollega Ato Belete. Hun tok ikke opp situasjonen til den dødsstrafftruede nordmannen Okello Akuay Ochalla (52). Foto: Jon Berg/Miljøverndepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) var i Etiopia mandag og tirsdag denne uka for å ha møter med den etiopiske miljøvernministeren og andre myndighetspersoner.

Hun benyttet ikke anledningen til å ta opp situasjonen til den fengslede nordmannen Okello Akuay Ochalla (52). Utenriksdepartementet ser nå at de gikk glipp av en mulighet til å hjelpe nordmannen da de ikke ba Sundtoft om å ta opp saken i sine møter. Nå beklager de glippen. I følge både Amnesty International og Human Rights Watch risikerer Ochalla dødsstraff.

- Vi ser i ettertid at spørsmålet burde vært tatt opp av Klima- og miljøministeren da hun var i Etiopia, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen.

Hun sier at UD allerede var lovet en tilbakemelding fra etiopiske myndigheter da Sundtoft hadde sine møter, og at det var dette løftet som gjorde at Sundtoft ikke tok opp saken. Sundtoft selv vil ikke kommentere feiltrinnet, men henviser til UD.

Rettsmøte tirsdag Ochalla er i følge meldinger i etiopiske medier tiltalt for terror. Det er også meldt at saken skal opp for retten tirsdag i neste uke. Dagbladet har ikke fått bekreftet denne datoen og det har heller ikke UD fått i sine henvendelser til etiopiske myndigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer