UD bekrefter asylsøknad fra Snowden

Dagbladet får bekreftet at den spionsiktede amerikaneren har sendt en faks til den norske ambassaden i Moskva.

SØKER ASYL: Norsk UD bekrefter at de har mottatt en asylsøknad som er underskrevet med Edward Snowden. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of the Guardian/NTB Scanpix
SØKER ASYL: Norsk UD bekrefter at de har mottatt en asylsøknad som er underskrevet med Edward Snowden. Foto: REUTERS/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Courtesy of the Guardian/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge er ett av flere land hvor spionsiktede Edward Snowden angivelig ønsker å få asyl. Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at de har mottatt en søknad som er underskrevet av amerikaneren.

- Jeg kan bekrefte at vi mandag ettermiddag mottok en telefaks ved den norske ambassaden i Moskva, sier Frode Overland Andersen, underdirektør i UD, til Dagbladet.

- Søknaden skal angivelig være undertegnet Edward Snowden, sier Frode Overland Andersen.

Justisdep. bekrefter Snowden leverte en asylsøknad til Russland på det russiske konsulatet i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva søndag kveld. Samtidig leverte han asylsøknader eller forespørsler om asylassistanse til en rekke andre land.

- Hva skjer med denne søknaden?

- Norske utlendingsmyndigheter ved justisdepartementet er orientert om saken, og spørsmål om søknaden må rettes til dem, sier Andersen.

I henhold til utlendingsloven kan bare personer som er ved norsk grense eller på norsk jord søke asyl i Norge. Derfor kommer den neppe til å innvilges.

- Det følger av utlendingsloven at det er flyktninger som befinner seg i Norge eller på norsk grense som har rett til asyl i Norge. Personer som søker asyl ved norsk utenriksstasjon får derfor i utgangspunktet avslag fordi de ikke oppfyller grunnvilkårene for å fremme en slik søknad, sier Steffen Sundgot Aagedal i Justisdepartementet til Dagbladet.

- Når det gjelder den aktuelle enkeltsaken, vil behandlingen følge vanlig prosedyre. Dette innebærer at utenriksstasjonen vil oversende søknaden til Utlendingsdirektoratet for vurdering. UDI vil holde Justis- og beredskapsdepartementet orientert om behandlingen av saken fordi den kan berøre blant annet utenrikspolitiske hensyn, legger han til.

Lang liste land WikiLeaks offentliggjorde mandag listen over landene Snowden skal ønske asyl i, inkluderert Østerrike, Bolivia, Brasil, Kina, Cuba, Finland, Frankrike, Tyskland, India, Italia, Irland, Nederland, Nicaragua, Polen, Spania, Sveits og Venezuela.

Leder Andreas C. Halse i Sosialistisk Ungdom (SU) tok i forrige uke til orde for at Norge bør tilby Edward Snowden asyl.

Lekket info Den tidligere CIA-ansatte Snowden kopierte og lekket enorme mengder med dokumenter som avslørte at USAs National Security Agency (NSA) hadde drevet en særdeles omfattende overvåking av både egne borgere og folk i resten av verden.

Avsløringene sjokkerte en hel verden og har skapt diplomatisk trøbbel mellom USA og landets nærmeste allierte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer