PÅGREPET: Colombiansk politi har pågrepet 13 personer i en større operasjon etter 17 måneders etterforskning, en av dem er en nordmann.
PÅGREPET: Colombiansk politi har pågrepet 13 personer i en større operasjon etter 17 måneders etterforskning, en av dem er en nordmann.Vis mer

UD bekrefter: Norsk statsborger er arrestert i Colombia

Vedkommende vil bli tilbudt konsulær bistand på vanlig måte, opplyser UD.

Vet du noe om denne saken? Tips oss på 2400 0000, e-post: 2400@db.no

(Dagbladet): En nordmann ble i går utpekt som en av hovedmennene i en stor opprulling av en kokainsmuglerliga i Colombia.

- Vi kan bekrefte at en norsk statsborger er arrestert i Colombia. Vedkommende vil tilbys konsulær bistand på vanlig måte, skriver UD i en sms til Dagbladet.

UD skriver også at spørsmål om grunnlaget for arrestasjonen og videre prosess må stilles til colombianske myndigheter.

13 pågrepet

NTB skrev i går at colombiansk politi har pågrepet 13 personer i en større operasjon etter 17 måneders etterforskning.

Det opplyste Jorge Luis Vargas, leder for det colombianske kriminalpoliti- og etterretningsdirektoratet Dijin til den colombianske radiostasjonen W Radio.

Aksjonen skjedde i samarbeid med landets narkotikapoliti DEA. Seks av pågripelsene fant sted i Cartagena og Turbo. Blant dem var nordmannen, som omtales ved kallenavnet Jean og som er bosatt i Cartagena, ifølge NTB.

12 milloner dollar

Den mistenkte lederen for smuglerligaen, en mann ved alias Villa, skal ha hatt ansvar for å skaffe kokain, ifølge NTB, mens nordmannen skal ha distribuert stoffet.

Sju personer er pågrepet i internasjonalt farvann, nær Acapulco i Mexico, med 1022 kilo kokain. Videre er fire pågrepet i bukta utenfor Cartagena med 450 kilo narkotika, opplyser politiet.

Virksomheten kan ha gitt smuglerligaen inntekter på opptil 12 millioner dollar per måned, opplyser Vargas.

- Nordmannen kontaktet personene som skulle frakte kokainen. Dette gjorde han ved å utnytte turister, sier Vargas.

Gjemt i sielbåter

På gatene i turistbyen Cartagena skal nordmannen ha tilbudt turister «billige» utflukter med seilbåter og unngått kontroll av havnemyndighetene.

- Han gjemte stoffet i seilbåtene. Stoffet ble derfra overflyttet til hurtiggående båter og målet var å sende det videre til land i Mellom-Amerika og USA. Turistene hadde ikke kjennskap til det som foregikk, sier Vargas ifølge NTB.

Nordmannen ankom Colombia i 2016 etter å ha sonet en narkotikadom i Norge. I Colombia var han nettverkets «finanssjef» fordi han hadde internasjonale kontakter, ifølge HSB Noticias.

Nettverket som nordmannen mistenkes for å ha tilhørt, har koblinger til Gulfklanen, en av de største organiserte kriminelle grupperingene i Colombia, ifølge politiet.

Dagbladet følger saken.