SENTRAL GRENSEOVERGANG: En østerriksk diplomatbil kjører gjennom porten på grenseovergangen Erez i begynnelsen av denne måneden, midt under Gaza-krigen. Foto: OLIVIER HOSLET/EPA/SCANPIX
SENTRAL GRENSEOVERGANG: En østerriksk diplomatbil kjører gjennom porten på grenseovergangen Erez i begynnelsen av denne måneden, midt under Gaza-krigen. Foto: OLIVIER HOSLET/EPA/SCANPIXVis mer

UD bekrefter varselskudd mot norsk diplomat

Vurderer reaksjon mot Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksdepartementet (UD) bekrefter nå at det var en nordmann blant diplomatene som opplevde skyting fra israelske grensevakter på grensa mot Gaza tirsdag.

- Nordmannen var del av en kortesje med 18 diplomater fra ulike land som var på vei ut av Gaza og inn i Israel. Han har fortalt at israelerne skjøt i lufta, opplyser Bjørn Svenungsen, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Dagbladet.no.

Holdt i seks timer
De israelske soldatene skal ha skutt to varselskudd mot diplomatkortesjen ved grenseovergangen Erez i det nordlige Gaza. Kortesjen ble holdt tilbake i seks timer før de fikk passere inn i Israel.

Situasjonen skal ikke ha blitt oppfattet som dramatisk av den norske diplomaten, som er stasjonert ved det norske representasjonskontoret for de palestinske områdene i Al-Ram på Vestbredden.

- Han hadde klart inntrykk av at skuddene ikke var rettet mot diplomatene, og opplevde ikke situasjonen som veldig truende, sier Svenungsen.

Fransk reaksjon
Frankrike, som hadde sin generalkonsul i de palestinske områdene i kortesjen, har allerede reagert kraftig på episoden og har innkalt Israels ambassadør til landet på teppet i forbindelse med episoden. Det er foreløpig uklart om Norge vil gjøre det samme.

- Først må vi få fakta på bordet, dernest kan vi vurdere videre oppfølging, sier Svenungsen, som opplyser at det står bra til med den norske diplomaten, som nå er tilbake i Al-Ram.

De utenlandske diplomatene hadde ikke vært i felles oppdrag på Gazastripen, men reiste sammen av praktiske årsaker, ifølge UD-talsmannen.