<strong>UD KRITISK:</strong> Det ble gjort til dels store skader på bygning og inventar da norsk-tamilske aksjonister tok seg inn i Sri Lankas ambassade i Oslo og begikk hærverk i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
UD KRITISK: Det ble gjort til dels store skader på bygning og inventar da norsk-tamilske aksjonister tok seg inn i Sri Lankas ambassade i Oslo og begikk hærverk i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

UD bekymret for ambassadesikkerheten

Kritiske til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Utenriksdepartementet (UD) mener at politiet undervurderer risikoen for at demonstrasjoner kan føre til alvorlige situasjoner ved ambassader og frykter at forholdet til berørte land kan skades.

Tamil-demonstranter som tok seg inn i Sri Lankas ambassade i Oslo i april for et år siden, og ruteknusing under en lovlig demonstrasjon utenfor Irans ambassade i mai i år er to av hendelsene som er bakgrunnen for at UD retter kritikk mot politiet.

Ifølge Aftenposten mener UD at politiets beredskap har vært for lav ved disse - og andre - hendelser. UD kritiserer dessuten politiets etterretning og fastslår at «undervurdering av situasjoner har fått uheldige konsekvenser». I et brev til Justisdepartementet presiserer UD at samarbeidet generelt er godt med politiet.

Likevel ber UD Justisdepartementet gjør rede for hvordan Norge vil ivareta sine folkerettslige forpliktelser i henhold til internasjonale konvensjoner, inkludert vertslands plikt til å treffe passende tiltak for å beskytte ambassadenes område mot inntrengere, skade, forstyrrelser eller krenkelser.

Stabssjef i Oslo politidistrikt, politiinspektør Johan Fredriksen, sier at det er vanskelig å være oppdatert hele tiden og på alle steder:

- Vi er klar over vårt ansvar, men verden har forandret seg. Oslo er som et fluepapir for all verdens konflikter. Med internett og sosiale medier tennes følelsene i det øyeblikk hendelsene skjer i en annen verdensdel. Dette er ingen unnskyldning, men en forklaring, sier Fredriksen til Aftenposten. Han sier at politiet tar selvkritikk på de to omtalte hendelsene ved Sri Lankas ambassade og Irans ambassade.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer